НАЧАЛО Биткойн

Прогноза за Биткойн през 2024 година – бум или срив на цената?

16.05.2024 14:25 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за Биткойн през 2024 година – бум или срив на цената?

Биткойн, пионерската криптовалута, която създаде цял нов клас финансови активи, продължава да привлича все по-голямо внимание всяка година.

Все по-голям брой инвеститори се интересуват от нейното бъдеще, размишлявайки: „Какво предстои за цената на Биткойн?“.

В тази статия се задълбочаваме във факторите, които влияят върху стойността на Биткойн, разглеждайки прогнози за потенциалната му траектория през следващите години.

Никълъс Сайбъррас, старши анализатор в Collective Shift подчерта, че прогнозата на познати лица в крипто сектора като Кати Ууд, Биткойн в крайна сметка да струва един милион долара за единица „наистина показва колко далеч сме напреднали“.

Въпреки това, както са възможни значителни върхове, така са възможни и значителни спадове.

Фактори, влияещи върху цената на Биткойн

Подобно на всеки актив, цената на Биткойн се управлява от фундаменталните принципи на търсенето и предлагането. Цените се повишават, когато търсенето на Биткойн превишава наличното му предлагане, и обратно.

Предлагането на Биткойн е ограничено, като над 93% от всички токени са вече добити. Различни фактори влияят върху търсенето на Биткойн. Ето някои от основните фактори:

  • Приемане: Степента, в която Биткойн е възприет като метод за разплащане и съхранение на стойност, влияе върху цената му. По-голямото приемане от страна на търговци, институции и физически лица може да стимулира търсенето и да повиши стойността му.
  • Макроикономически събития: Фактори като промени в лихвените проценти, инфлация и икономически растеж могат да окажат значително влияние върху цената на криптовалутата.
  • Регулаторна среда: Правителствените политики и регулаторните промени по отношение на криптовалутите също могат да окажат влияние върху цената на Биткойн. Регулаторните рестрикции или забрани на големи пазари могат да подкопаят доверието на инвеститорите и приемането им, което да доведе до спад на цената. Обратно, регулаторната яснота и благоприятните политики могат да повишат стойността на Биткойн.
  • Пазарни настроения и спекулации: Цената на Биткойн се влияе и от пазарните настроения и спекулативните търговски дейности. Феномени като FOMO (страх от пропуснати възможности) и FUD (страх, несигурност и съмнение) могат да предизвикат бързи колебания на цените, тъй като търговците реагират на възприетите възможности или рискове.

Бичи сценарии

Сиберас отбеляза, че нарастващото търсене на блоково пространство в мрежата на Биткойн, дължащо се на иновации като Ordinals и BRC-20 токени, е положителен знак. Тези постижения могат да подкрепят приемането на Lightning мрежата на Биткойн, която улеснява по-бързите транзакции и може да помогне на Биткойн да се превърне от предимно средство за съхранение на стойност в по-широко използван метод за плащане.

Ако Биткойн може да продължи да напредва и да получи одобрение в сферата на плащанията, той може да повиши цялостната си функционалност и да “заприлича повече на пари” което ще му помогне да постигне тези амбициозни ценови цели“, обясни Сиберас.

Свидетели сме на ранни признаци на приемане на Lightning Network, като през последните две години общият брой на плащанията е нараснал с 1,212%. Наблюдаваме и подобрена дистрибуция с увеличаването на поддръжката на Lightning мрежата“, добави той.

Мечи сценарии

Всяка инвестиция носи потенциални недостатъци и Биткойн не прави изключение.

Сиберас отраззи опасенията относно дългосрочната сигурност на Биткойн, особено с намаляването на възнагражденията за блокове с течение на времето.

Освен това се води спорен дебат относно въздействието на Inscriptions върху блокчейна на Биткойн. Макар Сиберас да признава, че Inscriptions биха могли да генерират устойчиви такси за протокола в дългосрочен план, особено когато в обращение се намират повече BTC и зависимостта на миньорите от таксите се увеличава, той също така отбелязва разделените мнения на общността относно въздействието им върху функционалността на мрежата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Облигационните фондове на BlackRock инвестират в собствения Биткойн ETF на компанията

BlackRock, един от водещите световни мениджъри на активи, оповести в регулаторни документи, че през първото тримесечие неговите фондове, фокусирани върху доходите и облигациите, са инвестирали в акции на собствения си борсово търгуван фонд (ETF) за Биткойн.

29.05.2024 22:30 1 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя може да е следващата държава, присъединила се към съюза

Още този месец Тайланд ще подаде молба за присъединяване към алианса на БРИКС, съобщи правителството във вторник, като се стреми да се присъедини към други страни от глобалния Юг, за да засили присъствието си на световната сцена.

29.05.2024 19:00 1 мин. четене

Доналд Тръмп иска да спаси американската икономика с Биткойн

В скорошен разговор Тръмп попита Дейвид Бейли, главен изпълнителен директор на Bitcoin Magazine, за капацитета на Биткойн да се справи с дълга на нацията от $35 трилиона.

29.05.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.