НАЧАЛО Други

Престъпниците предпочитат кеш пред криптовалути според министерството на финансите на САЩ

09.02.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Престъпниците предпочитат кеш пред криптовалути според министерството на финансите на САЩ

Според подробен доклад за оценка на риска, изготвен от Министерството на финансите на САЩ, парите в брой, а не криптовалутите, остават предпочитан метод за пране на пари сред престъпниците и организациите.

Докладът се състои от три отделни анализа, посветени на прането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението на оръжия, като предоставя информация за начина, по който престъпните организации придобиват, перат и прехвърлят средства както в страната, така и в чужбина.

Основният извод от доклада е, че престъпниците и транснационалните престъпни организации продължават да предпочитат парите в брой.

Министерството на финансите подчерта, че анонимността, стабилността и широкото разпространение на парите в брой ги правят привлекателен вариант за изпиране на незаконни приходи.

За разлика от тях в доклада се посочва, че използването на дигитални активи за пране на пари остава сравнително слабо в сравнение с фиатната валута.

Престъпниците избират предимно стратегии за пране на пари в брой поради анонимността, която те предлагат, като американската валута е особено предпочитана заради широкото си приемане и стабилност.

Контрабандата на пари в брой в големи количества, включваща транспортиране на банкноти в щатски долари, остава широко разпространен метод за пране на незаконни средства както в страната, така и в чужбина. В доклада се отбелязват многобройни случаи на конфискация на валута на обща стойност милиони долари, като парите в брой често се транспортират през границите и се внасят в чуждестранни банкови сметки.

Правоприлагащите органи на САЩ, по-специално Митническата и гранична охрана на САЩ, активно проверяват лица, товари и вносни стоки на различни входни пристанища, за да пресекат незаконното движение на пари в брой. Освен това в доклада се подчертава нарастващата тенденция за използване на частни самолети за контрабанда на пари в брой, което позволява по-бързо и по-дискретно транспортиране на по-големи разстояния.

Въпреки доминиращата роля на парите в брой в схемите за пране на пари, в доклада се признава, че криптовалутите се използват неправомерно в определени случаи, като например при атаки с цел откуп, измами, трафик на наркотици и трафик на хора.

В него специално се разглеждат пропуските в спазването на правилата сред борсите за криптовалути и доставчиците на услуги, като се посочват примери като споразумението за $4.3 милиарда, включващо Binance.US и американските власти в края на 2023 г., като примери за регулаторни пропуски.

Освен това в доклада се посочват децентрализираните финансови протоколи (DeFi) и услугите за смесване на криптовалути като нововъзникващи пътища за пране на незаконни приходи, тъй като те позволяват на потребителите да прикриват източника, дестинацията или сумата на транзакциите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.