НАЧАЛО Крипто Крими

Ето кои са крипто измамите, от които трябва да се пазите през 2024 година

09.02.2024 11:30 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето кои са крипто измамите, от които трябва да се пазите през 2024 година

С настъпването на 2024 г. пазарът на криптовалути е изправен пред засилени заплахи от страна на киберпрестъпниците.

Хакерите прилагат все по-усъвършенствани тактики, за да отделят инвеститорите от техните дигитални активи. 

Chainalysis съобщава, че през 2023 г. незаконните адреси са получили над $24 милиарда, което служи като ярко напомняне за постоянните рискове, свързани с тях.

Нарастването на измамите, обхващащи от софтуер за откуп и фишинг имейли до даркнет пазари, подчертава спешната необходимост от бдителност сред ентусиастите на криптовалути. Ето защо е изключително важно да сте наясно с най-големите измами с криптовалути, които трябва да избягвате през 2024 г.

Пазете се от сминг атаки

Особено коварна тактика, която набира скорост, е “smishing“, която включва изпращане на измамни SMS съобщения, представящи се за надеждни източници като борси за криптовалути. Целта е получателите да бъдат подведени да разкрият чувствителна информация или да кликнат върху злонамерени връзки.

Терминът “smishing” съчетава “SMS” и “phishing“, подчертавайки същността му като фишинг атака чрез текстово съобщение. Описван от IBM като атака на социалното инженерство, smishing манипулира хората да компрометират сигурността си.

За да се противопоставят на тази заплаха, потребителите трябва внимателно да проверяват източника на текстовите съобщения и да се въздържат от взаимодействие със съмнителни връзки. Забележително е, че Binance, една от най-големите борси за криптовалути, и нейните потребители са били обект на опити за smishing. 

Измамниците изпращат SMS съобщения, представящи се за Binance, за да извлекат потребителски идентификационни данни и други чувствителни данни.

Един значителен инцидент включваше клиенти на Binance в Хонконг, които загубиха близо $500,000 от тези SMS измами, разкривайки уязвимостите, свързани с SMS комуникациите и сложните техники на измамниците като SMS spoofing.

Появата на романтични измами

Романтичните измами, известни още като “pig-butchering” (клане на прасета), отбелязаха експоненциален ръст, което доведе до загуби в размер на милиарди долари. Използвайки социалните медии и приложенията за запознанства, измамниците изграждат доверие с потенциалните жертви, преди да поискат криптовалута под фалшив претекст.

По данни на Федералната търговска комисия (FTC) през миналата година жертвите са загубили криптовалута на стойност $139 милиона от подобни измами. Лицата, използващи тези тактити, започват връзки чрез приложения за запознанства или социални медии, бързо признават любовта си и след това насочват разговорите към изгодни крипто инвестиции, за да измамят жертвите.

FTC съветва да не се допускат онлайн любовни интереси, които изискват пари или предлагат крипто инвестиции, което често е сигнал за измама. 

За да се предпазят от тези измами, лицата се призовават да бъдат предпазливи, когато се ангажират с онлайн отношения, и никога да не изпращат пари на някого, когото не са срещали лично.

Фалшиви QR кодове

Фалшивите QR кодове, наричани още “quishing“, се превърнаха в широко разпространена измама, насочена към физически лица по различни начини. Тази измама включва QR кодове, които, когато бъдат сканирани, пренасочват жертвите към измамни уебсайтове, където те могат да бъдат подканени да въведат лична информация и информация за плащане.

Каналите в YouTube се превърнаха в бойно поле за измами с криптовалути, като нападателите използват технологията deepfake, за да се представят за известни личности като Илон Мъск и да обещават огромна възвръщаемост на инвестициите.

Въпреки усилията за разработване на инструменти за откриване, тези измами продължават да съществуват, като използват живи предавания, QR кодове и злонамерени връзки, за да заблудят зрителите да изпратят криптовалута.

За да се предпазите от измами с quishing, ФБР съветва да се отнасяте внимателно към QR кодовете, да проверявате източника им преди сканиране и да избягвате нежелани кодове, изпратени по имейл.

Заплахата от фалшиви ботове за търговия

Разпространението на фалшиви ботове за търговия с криптовалути представлява сериозна загриженост, тъй като тези измами обещават нереалистична възвръщаемост, като използват изкуствен интелект (AI) и фалшиви одобрения на известни личности.

На инвеститорите се препоръчва да проверяват внимателно платформите, които твърдят, че имат високи печалби без проверими доказателства, и да проучват внимателно доставчиците, преди да инвестират. Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) предупреждава срещу хайпа около AI ботовете за търговия, подчертавайки значението на надлежната проверка.

Злонамерени участници в Discord са насочени към крипто общности

Discord, популярна платформа за комуникация в крипто общността, се превърна в основна мишена за хакери, които компрометират администраторски акаунти, за да разпространяват фалшиви съобщения и връзки, водещи до потенциални финансови загуби.

Тези измами са насочени по-специално към проекти с незаменяеми токени (NFT), като фишинг атаките стават все по-сложни и използват уязвимости в ботовете на Discord.

За да се намали рискът да станат жертва на тези измами, лицата трябва да внимават за обичайните вектори на атаки в платформи като Discord и да останат бдителни срещу опити за фишинг, използващи примамлив език.

Тъй като общността и правоприлагащите органи си сътрудничат за подобряване на мерките за сигурност, потребителите трябва да предприемат проактивни стъпки, за да предпазят активите си и личната си информация от киберпрестъпници. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Над $360 милиона в криптовалути са откраднати през февруари

През февруари се наблюдава забележителен ръст на финансовите загуби, свързани с кражби на криптовалути, както съобщиха от PeckShield, компания за блокчейн сигурност.

04.03.2024 21:00 2 мин. четене

Инвеститор в Bitfinex съди Wall Street Journal

Кристофър Харборн, известен като Чакрит Сакункрит в Тайланд, акционер в Bitfinex неотдавна започна съдебен процес срещу Wall Street Journal (WSJ) за предполагаема клевета.

02.03.2024 21:10 2 мин. четене

Сериозен ръст на крипто хаковете и измамите в началото на 2024 година

През 2024 г. пазарът на криптовалути отбеляза значително увеличение на загубите, дължащи се на хакове и rug-pull измами, на обща стойност над $200 милиона в 32 инцидента, според неотдавнашен доклад на компанията за блокчейн сигурност Immunefi.

01.03.2024 21:21 2 мин. четене

Американското правителство мести конфискувания Биткойн от хакера на Bitfinex – повод за притеснение?

Правителството на САЩ е прехвърлило Биткойн на стойност $922 милиона от два крипто портфейла със средства, конфискувани от Bitfinex.

29.02.2024 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Ето кои са крипто измамите, от които трябва да се пазите през 2024 година”
  1. А за VC spectra защо нищо не пишете? Ооо да всички знаем защо нали? Плащаха ви да мамите и вие хората, никаква журналистическата етика от ваша страна.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.