НАЧАЛО Финтех

Планът на PayPal да се превърне в лидер на финтех сектора

ноември 8, 2023 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Планът на PayPal да се превърне в лидер на финтех сектора

PayPal, основен играч в сектора на платежните услуги с приходи от $27.5 милиарда през 2022 г., възприе рискована стратегия за ниски цени под своята марка Braintree. 

Този ход доведе до рязък ръст на приходите на Braintree, оценявани на $8.4 милиарда през 2022 г., в сравнение с $6.2 милиарда през предходната година. Braintree вече представлява около 30% от общите нетни приходи на PayPal и расте по-бързо от другите сегменти. В същото време брандираният бизнес на PayPal нараства само с 5% през 2022 г.

Компанията се фокусира върху спечелването на пазарен дял в Северна Америка, състезавайки се с конкуренти като холандския процесор Adyen и финтех лидера Stripe. PayPal се стреми да привлече търговци, като предлага по-ниски цени на услугите на Braintree и след това ги обвързва с по-печеливши функции, като брандирани каси и кредитни продукти.

Въпреки че маржът на брутната печалба на Braintree спадна от 28% през 2021 г. до около 23% поради новата стратегия за ниски цени, той все още остава над нивото на рентабилност. Тази стратегия беше приложена от напускащия главен изпълнителен директор Дан Шулман, който се стремеше да разшири обхвата на PayPal след отделянето ѝ от eBay през 2015 г. 

Напускането на Шулман през септември ознаменува назначаването на новия главен изпълнителен директор Алекс Крис, който носи 19-годишен опит от Intuit, където е ръководил усилията за продажба на продукти като Quickbooks на малкия бизнес.

Под ръководството на Крис предстои да се види как PayPal ще се ориентира в стратегията си за ниски цени и в битката за доминация в силно конкурентната индустрия на платежните услуги.

Индустрията за обработка на плащания разчита на малки проценти от приходите си. През 2022 г. PayPal е спечелила $27.5 милиарда, което се равнява на 2% от обема на транзакциите ѝ от $1.36 трилиона. Adyen, конкурент, фокусиран върху обработката на транзакции, е спечелил $1.4 милиарда от $815 милиарда обем, или 0.17%. 

Приходите на Stripe възлизат на $3.2 милиарда от $817 милиарда обем, което представлява 0.39%. Adyen обслужва големи световни търговци на дребно като McDonald’s и Mango, докато Stripe започна с фирми, работещи в сферата на дигиталните технологии, и се разшири към по-големи пазари. PayPal обслужва търговци на дребно от средния пазар като Casper и Poshmark. И трите компании са изправени пред натиска да запазят растежа, наблюдаван по време на пандемията, като акциите на PayPal и Adyen са се понижили в сравнение с 2020 г.

Adyen има за цел да разшири дейността си на северноамериканския пазар, като използва адаптивността си към финансовите институции по целия свят.

Големите търговци на дребно често използват множество процесори, което създава възможности за Adyen. Конкурентното ценообразуване на Braintree се отрази на приходите на Adyen, което доведе до спад на акциите с 40%. Растежът на приходите на Adyen се забави поради по-високите лихвени проценти, които насочиха клиентите към по-евтини алтернативи.

Решението на PayPal да намали таксите за обработка на данни крие риск от предизвикване на ценова война между компаниите. Въпреки че това може да се отрази на печалбите им, разнообразната продуктова гама на PayPal може да компенсира загубите. Въпреки това въздействието на стратегията върху ускоряването на продажбите на други продукти остава несигурно. 

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Южна Корея напредва значително с разработването на CBDC

Южнокорейската централна банка (Bank of Korea, BOK) стартира цялостна пилотна програма, посветена на тема дигитална валута на централната банка (CBDC).

ноември 23, 2023 15:00 2 мин. четене

Град в Швейцария интегрира блокчейна на Polygon в платежното си приложение

Приложението за разплащания MyLugano в Лугано, град в Швейцария, наскоро обнови функциите си, като включи PoS на Polygon (MATIC).

ноември 22, 2023 22:00 1 мин. четене

Binance открива крипто борса в Тайланд

Binance, водещ играч в сферата на крипто борсите, се готви да открие присъствието си в Тайланд, като стартира нов обмен през следващата година.

ноември 16, 2023 17:00 2 мин. четене

Топ крипто банка получи лиценз да държи криптовалути

Commerzbank получи позволение да бъде първата търговска банка с пълно обслужване в Германия, която получава лиценз за попечителство на криптовалути.

ноември 15, 2023 19:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.