НАЧАЛО Други

Пазарът на петрол още не се е сринал, въпреки нарастващите проблеми – ето защо

22.01.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на петрол още не се е сринал, въпреки нарастващите проблеми – ето защо

В нестабилния свят на стоковите пазари съветите на психолозите за избягване на катастрофизирането са особено актуални.

Склонността да се фокусираме върху крайни резултати, като същевременно пренебрегваме цялостната оценка на всички потенциални сценарии, може да бъде пагубна за точното прогнозиране и вземане на решения.

Анализаторите и инвеститорите често се поддават на очарованието на сензационните разкази, като се насочват към силно въздействащи, нискочестотни рискове, за да изготвят привличащи вниманието прогнози.

Въпреки това ежедневните оперативни рискове, като тежки метеорологични условия, повреди на оборудването и човешки грешки, изискват също толкова внимание. Този балансиран подход осигурява по-реалистична оценка на потенциалните предизвикателства.

Прилагайки този принцип към петролния пазар, неотдавнашното геополитическо напрежение в Близкия изток не предизвика очакваното катастрофално покачване на цените на петрола. Въпреки ескалиращите конфликти, в които участват множество участници, включително Израел, Хамас, Хизбула и Съединените щати, цените на петрола отбелязаха спад. Анализаторите отдават това на по-широкото разглеждане на цялото разпределение на риска, а не само на крайните сценарии.

Макар че хипотетичните сценарии, свързани с Ормузкия проток и потенциалните военни конфронтации, отдавна будят безпокойство, пазарните участници изглежда дават приоритет на по-вероятните, рутинни рискове. Премерената реакция отразява убеждението, че рискът от сериозно прекъсване на доставките на нефт и газ остава сравнително нисък.

Няколко фактора действат като амортисьори пред лицето на потенциални краткосрочни смущения.

Достатъчните търговски запаси, значителният свободен производствен капацитет на ключови играчи като Саудитска Арабия и нейните съюзници от ОПЕК⁺, както и очакваният ръст на добива на суров петрол от различни източници допринасят за устойчивостта на пазара. Прогнозите за световното потребление съвпадат с историческите средни стойности, което осигурява допълнителна увереност.

В заключение, отказът на петролния пазар от катастрофа се дължи на прагматична оценка на целия спектър от рискове. Макар да признават възможността за геополитическа ескалация, пазарните участници понастоящем са по-настроени да се справят с рутинните рискове и да използват съществуващите буфери. Ако вероятността от ескалация не се увеличи значително, настоящите цени на петрола вероятно ще се задържат стабилни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.