НАЧАЛО Други

Пазарът на петрол продължава да страда – какво да очакваме?

21.01.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на петрол продължава да страда – какво да очакваме?

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) световният пазар на петрол е изправен пред предизвикателство, характеризиращо се с нарастващо предлагане и отслабващо търсене.

Основните фактори, които оказват влияние върху тази ситуация, са нестабилният икономически растеж, повишената ефективност на потреблението и увеличаването на броя на електрическите превозни средства. ОПЕК+ се бори с намаляващия си пазарен дял, особено под въздействието на засилените доставки от САЩ, Бразилия, Гвиана и Канада.

Въпреки непрекъснатото нарастване, световното търсене на петрол се забавя. МАЕ прогнозира увеличение с 1.2 милиона барела на ден през 2024 г., в сравнение с рязкото нарастване с 2.3 милиона барела на ден през 2023 г. Сред факторите, допринасящи за това забавяне, са умереният икономически растеж, повишената ефективност на потреблението и все по-широкото внедряване на електрически превозни средства и превозни средства, задвижвани с батерии.

Значителна пазарна сила, допринасяща за дисбаланса, е очакваното рязко увеличение на предлагането от САЩ, Бразилия, Гвиана и Канада, което заедно се очаква да увеличи предлагането с 1.5 милиона барела на ден през 2024 г. Сред тях Бразилия е единственият член на ОПЕК+.

Въпреки опитите на ОПЕК+ да ограничи предлагането, начело със Саудитска Арабия и Русия, цените на петрола, особено на бенчмарка Брент, спаднаха под $80, в сравнение с близо $100 преди това.

Геополитическото напрежение в Близкия изток създава допълнителни рискове за пазара. Неотдавнашните военни действия срещу цели на хутите в Йемен, в отговор на нападенията срещу петролни танкери в Червено море, пораждат опасения за потенциални смущения в петролните потоци. МАЕ отчита тези рискове, като същевременно запазва прогнозата си за “сравнително добре снабден” пазар през 2024 г.

Забележително е, че западните санкции срещу руския петрол показват все по-малка ефективност. През декември износът на руски суров петрол се увеличи с 500,000 барела на ден, достигайки рекордно висок месечен показател от 7.8 милиона барела на ден. Това превръща Русия във втория по големина производител на петрол в света, отстъпвайки единствено на САЩ.

В заключение, петролният пазар е изправен пред предизвикателствата на увеличеното предлагане и намаленото търсене, като определени региони допринасят за дисбаланса. Геополитическото напрежение в Близкия изток и устойчивостта на руския износ на петрол въпреки санкциите допълнително усложняват глобалния петролен пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.