НАЧАЛО Други

Негативните прогнози за петрола ги има от близо 150 години – и още не са се сбъднали

18.01.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Негативните прогнози за петрола ги има от близо 150 години – и още не са се сбъднали

Няма убедителни доказателства за предстоящ пик в предлагането на петрол, както твърди генералният секретар на ОПЕК.

Историческите предупреждения, датиращи от 80-те години на ХХ век, и по-специално прогнозата на геолога Марион Кинг Хъбърт от 50-те години на ХХ век, според която добивът на петрол ще достигне своя максимум през 70-те години на ХХ век, постоянно се оказват неточни, както заяви Хайтам Ал Гаис в неотдавнашна публикация на уебсайта на петролния картел.

Ал Гхаис подчерта повтарящия се модел на прогнозиране на пика на предлагането на петрол, който непрекъснато се измества в бъдещето, често на по-високи нива.

Въпреки спада на производството в САЩ през 70-те години на миналия век, който постави началото на почти четиригодишен низходящ тренд, появата на шистовия бум през последните две десетилетия доведе до безпрецедентни нива на добив, превръщайки САЩ в най-големия производител на суров петрол в историята. Иновации като хидравличното разбиване и хоризонталното сондиране отключиха неизползвани досега запаси.

Според Ал Гаис предишните прогнози за пиково предлагане са били погрешни поради погрешни допускания за размера на възстановимите ресурси, подценяване на въздействието на технологичния напредък и общата изобретателност на индустрията.

Възникнаха и дебати относно прогнозите за пиковото търсене на петрол, тъй като преходът към зелена енергия може да измести изкопаемите горива на втори план. Ал Гаис отбеляза неотдавнашната прогноза на Международната агенция по енергетика, че търсенето на нефт, газ и въглища ще достигне своя връх през това десетилетие поради новите политики за климата и преминаването към възобновяеми енергийни източници, въпреки че само няколко години по-рано агенцията призна, че светът ще се нуждае от нефт и в обозримо бъдеще.

Ал Гаис твърди, че суровият петрол и неговите деривати ще продължат да играят ключова роля в световните икономики поради по-бързата индустриализация, нарастващата средна класа и разширяването на транспорта.

Той изрази скептицизъм по отношение на възможността за постигане на целите на политиката за нулево нетно потребление в световен мащаб, но призна, че новите технологии биха могли да увеличат използването на петрола чрез намаляване на емисиите и въвеждане на улавяне на въглерода.

Предвиждайки общо световно търсене на петрол от 116 милиона барела дневно до 2045 г., Ал Гаис контрастира с прогнозата на ОПЕК за 2024 г. за 104.4 милиона барела дневно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.