НАЧАЛО Други

Пол Тюдор Джоунс прогнозира край на повишаването на лихвените проценти

май 17, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пол Тюдор Джоунс прогнозира край на повишаването на лихвените проценти

Влиятелният инвеститор Пол Тюдор Джоунс очаква, че Федералният резерв ще се въздържи от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти през тази година, което ще доведе до положителни пазарни перспективи до края на годината.

По време на неотдавнашно интервю за CNBC Джоунс обясни, че намаляващият индекс на потребителските цени (CPI), който измерва колебанията в цените на стоките и услугите, в съчетание с предстоящия икономически спад, ще накара Федералния резерв да запази съществуващите лихвени проценти.

За да се пребори с инфлацията, Федералният резерв постепенно повиши лихвените проценти десет пъти от март 2022 г. насам, което постави под напрежение волатилни активи като Биткойн (BTC).

Джоунс изрази убеждението си, че Федералният резерв е приключил с усилията си за повишаване на лихвените проценти, заявявайки:

Мисля, че те са приключили [с повишаването]. Определено мисля, че са приключили. Вероятно вече могат да обявят победа, защото ако погледнете индекса на потребителските цени, той намалява вече 12 последователни месеца, което е безпрецедентно явление. Така че в момента е налице забележима тенденция към намаляване на инфлацията.

Макар Джоунс да призна, че повишаването на лихвените проценти е поставило страната в историческата пропаст на рецесията, той не предвижда Федералният резерв да понижи лихвените проценти в близко бъдеще.

Несъмнено Федералният резерв трябва да вземе предвид 12-месечната инфлация. Когато обаче разгледаме настоящия сценарий, става ясно, че значителна част от инфлацията е изкоренена от пазара. Означава ли това скорошно намаляване? Не.

Той оприличи лихвените проценти на химиотерапия, обяснявайки, че подобно на отровата лихвените проценти, в съчетание със значителния дълг, който носят частните потребители и правителството, в исторически план са довели до икономически спадове. Следователно настоящите нива на лихвените проценти в исторически план са възпрепятствали икономическия растеж и са инициирали рецесии.

Когато бе попитан за позицията си относно неотдавнашното повишаване на лихвения процент с 0.25 процентни пункта от Федералния резерв, Джоунс разкри, че би останал нерешителен, тъй като предвижда стабилно представяне на фондовия пазар през цялата 2023 г., което ще доведе до по-високи стойности от настоящите.

Щях да бъда несигурен относно последното увеличение на лихвения процент. Щях да се колебая дали да го подкрепя. Бих могъл да бъда убеден и в двете посоки. Единствената причина, поради която бих могъл да обмисля да го подкрепя, е, че очаквам цените на акциите да продължат да се повишават през тази година, а финансовият цикъл оказва значително влияние върху бизнес цикъла.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.