НАЧАЛО Други

Общността на Wikipedia иска да се спрат даренията в криптовалути

април 15, 2022 9:54 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Общността на Wikipedia иска да се спрат даренията в криптовалути

Повече от 200 дългогодишни редактори на Wikipedia са поискали фондация Wikipedia да спре да приема дарения в криптовалути.

Фондацията получи крипто дарения на стойност около $130,000 през последната фискална година – по-малко от 0.1% от приходите на фондацията, които надхвърлиха $150 милиона миналата година.

Дебатът по предложението се развихри през последните три месеца.

Криптовалутите са изключително рискови инвестиции, които само набират популярност сред инвеститорите на дребно„, пише потребителят на Wikipedia GorillaWarfare, първоначалният автор на предложението, още през януари.

Не мисля, че трябва да одобряваме използването им по този начин.“

GorillaWarfare е Моли Уайт, уикипедианка, която се превърна в нещо като активист срещу криптовалутите. Тя също така управлява акаунта в Twitter „Web3 is going just great„, което подчертава „някои от многото бедствия, случващи се в крипто, DeFi, NFT и други Web3 проекти„, се казва в профила на акаунта.


Енергоемкият процес на копаене на криптовалути

В предложението си за фондацията, GorillaWarfare добави, че „Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) са двете най-използвани криптовалути и двете са базирани на доказателство за работа (PoW), използвайки огромно количество енергия„.

НЕ ИЗПУСКАЙ
Ето защо Compound (COMP) скочи с над 30% за два дни

Според една широко цитирана оценка, Биткойн мрежата консумира около 200 TWh енергия годишно. Това е приблизително толкова енергия, колкото се консумира от 70 милиона души в Тайланд. И работи до около 2,000 kWh на транзакция с Биткойн.

Защитниците на Биткойн се противопоставиха, че използването на енергия от Биткойн мрежата се базира на процеса на копаене, който консумира приблизително същото количество енергия, независимо от броя на транзакциите. Така че приемането на дадено дарение в Биткойн няма непременно да доведе до повече въглеродни емисии.

Но критиците на криптовалути твърдят, че де факто одобрението на криптовалутите от Wikipedia може да помогне за повишаване на цената им. И колкото по-скъп е Биткойн, толкова повече енергия копачите ще отделят за създаване на нови монети.

Крипто скептиците посочват, че хората могат лесно да конвертират своите BTC в долари, преди да дарят. Но данъчното законодателство на САЩ дава предимства на тези, които даряват актив директно на благотворителна организация.

Защитниците на криптовалутите също така посочиха, че някои хора не могат лесно да получат достъп до конвенционалните банкови услуги.

Банковите преводи, кредитните карти и Paypal са недостъпни за милиони хора, които нямат правителствен идентификационен номер и следователно не могат да си отворят акаунт/сметка„, пише потребителят на Wikimedia AnarkioC.

Те не позволяват анонимни или псевдонимни дарения (може да бъде рисковано в зависимост от личната ви ситуация); и те лесно могат да бъдат наблюдавани и цензурирани.

Нарастващи спорове относно криптовалутите

В крайна сметка 232 дългогодишни редактори на Wikipedia изразиха подкрепа за прекратяване на даренията в криптовалута, докато 94 се противопоставиха на този ход.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Илон Мъск иска да купи 100% от Twitter

Гласове като този не са обвързващи в Wikimedia. От правна гледна точка фондацията е независима от общността на Wikipedia и не е задължително да действа по нейните искания.

В коментар през януари говорителят на фондацията Грег Варнум каза, че „нашите екипи ще продължат да следят тази дискусия и да слушат обратната връзка; ние вече обмисляме какво се случва в момента, докато определяме пътя си напред.“

Ако фондацията се съобрази с искането на общността, тя няма да е първата организация, която спира да използва криптовалути поради опасения за околната среда. По-рано този месец Mozilla Foundation обяви, че ще спре да приема криптовалути, които използват енергоемкия процес на копаене. Те включват Биткойн и Етериум, въпреки че се очаква последният да се промени алгоритъма си на доказателство за залог (PoS) в бъдеще.

Миналата година Илон Мъск обяви, че Tesla вече няма да приема Биткойн плащания за закупуване на превозни средства на Tesla. Съобщението дойде само два месеца след като Tesla започна да приема BTC за автомобилите си. Въпреки това, компанията обяви, че ще започне да копае Биткойн с помощта на зелена енергия.

Компанията за игри Steam спря да приема Биткойн през 2017 г., позовавайки се на таксите за транзакции в мрежата, които тогава бяха близо до рекордно високи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Robinhood изправени пред дело за пазарна манипулация

Окръжният съдия на САЩ постанови, че Robinhood трябва да заведе съдебно дело, в което се оплаква от манипулиране на пазара във връзка с ралито на меме акциите, което се състоя миналата година.

август 12, 2022 15:33 1 мин. четене

CBDC са „комунизъм в най-чистата му форма“, твърди Робърт Кийосаки

Все повече държави и банки по света обмислят идеята за въвеждане на дигитални валути на централните банки (CBDC).

август 12, 2022 9:45 1 мин. четене

dYdX блокира сметки на потребители свързани с Tornado Cash

Протоколът за деривати dYdX потвърди в четвъртък сутринта, че е блокирал потребителски акаунти, които преди това са взаимодействали с Tornado Cash, в съответствие с новите санкции на САЩ.

август 11, 2022 19:00 1 мин. четене

Coinbase получи призовка от SEC

Coinbase е изправена пред разследване от страна на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ във връзка с нейните продукти за доходност и стейкинг, според тримесечната ѝ документация.

август 11, 2022 15:38 1 мин. четене