НАЧАЛО Други

Новите закони в Европа може и да “убият” децентрализацията

16.05.2024 11:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Новите закони в Европа може и да “убият” децентрализацията

Предстоящото прилагане на Регламента на Европейския съюз относно пазарите на криптоактиви (MiCA) поставя значителни предизвикателства и потенциални решения за трансформация на протоколите за децентрализирано финансиране (DeFi).

Тези разпоредби, които ще бъдат напълно приложени до края на 2024 г., ще изискват DeFi протоколите да отговарят на изискванията за лицензиране и oпознаване на клиента (KYC), подобни на тези, наложени на традиционните финансови услуги. Тази промяна в нормативната уредба е насочена към преобладаващите централизирани фронт ендове и посредници, които понастоящем се използват от много DeFi протоколи.

Централизирани (CeFi) срещу напълно децентрализирани протоколи (DeFi)

DeFi Pротоколите са изправени пред решаващ избор: да преминат към хибриден модел с някои централизирани елементи, за да отговорят на регулаторните изисквания, или да се децентрализират напълно, за да останат извън регулаторния обхват. Според Рун Кристенсен, съосновател на MakerDAO, само два пътя ще бъдат жизнеспособни в рамките на MiCA: напълно децентрализирани, локални фронтове, или напълно съвместими с KYC онлайн фронтове.

Изключения съгласно MiCA

MiCA прави важно разграничение, като отбелязва в съображение 22, че напълно децентрализираните протоколи, работещи без посредници, са освободени от тези изисквания. Точното определение на „без посредник“ и „напълно децентрализирани“ обаче остава предмет на тълкуване.

Оливър Вьолкел, правен експерт, подчерта, че използването на смарт договори от дружества по своята същност не се квалифицира като пълна децентрализация, тъй като юридическите права и задължения все още се държат от физически или юридически лица.

Потенциално въздействие и реакция на индустрията

Предстоящите разпоредби могат да катализират разцепление в DeFi сектора. Нейтън Катаня от XReg Consulting предполага, че проектите или ще се насочат към по-голяма децентрализация, или ще възприемат хибриден финансов модел, за да се съобразят с разпоредбите. Това раздвоение може да доведе до по-ясни регулаторни рамки за наистина децентрализирани приложения, като предостави насоки за избягване на регулаторните капани.

Технологични адаптации

DeFi протоколите могат да прилагат различни стратегии за поддържане на децентрализацията. Един такъв подход включва децентрализиране на фронт-енд-ове на уебсайтове чрез peer-to-peer (P2P) сървъри и усъвършенствана криптография, както отбеляза Томас Крус от Urbit. Този метод може да гарантира, че фронт-енд услугите остават устойчиви на опити за сваляне.

Съответствие с нормативната уредба и участие на институциите

Стремежът към спазване на нормативните изисквания отчасти се подхранва от желанието да се привлекат институционални инвеститори. Регулаторната яснота и предпазните мерки се разглеждат като необходими стъпки, за да може секторът да постигне масово приемане. Адам Симънс от Radix и Едуард Адлард от Instalabs изтъкнаха необходимостта DeFi протоколите да балансират между процедурите за борба с прането на пари (AML) и запазването на децентрализирания дух, за да привлекат ликвидност от традиционното финансиране (TradFi), без да се превръщат в регулаторни цели.

Бъдещи насоки

Тъй като DeFi протоколите се ориентират в този развиващ се пейзаж, те трябва да избират между приемането на мерки за съответствие, за да се интегрират с традиционните финансови системи, или да се стремят към пълна децентрализация, за да заобиколят регулаторните ограничения. Инструментите за съответствие, като например надеждни издатели за проверка на самоличността и персонализирани удостоверения за изпълнение на регулаторните изисквания, вече се разработват и биха могли да изиграят решаваща роля в този преход.

Заключение

Прилагането на MiCA бележи ключов момент за DeFi протоколите в Европейския съюз. Независимо дали ще се възприеме спазването на нормативните изисквания или ще се избере пълната децентрализация, решенията, взети в отговор на тези разпоредби, ще определят бъдещето на DeFi сектора и отношенията му както с регулаторните органи, така и с традиционните финансови институции. Избраният път ще определи как ще се развива DeFi и дали ще може да запази своя разрушителен потенциал, като същевременно постигне по-широко приемане и интеграция в глобалната финансова екосистема.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.