НАЧАЛО Други

Притесненията за “прегряване” на икономиката на Саудитска Арабия се увеличават

15.05.2024 9:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Притесненията за “прегряване” на икономиката на Саудитска Арабия се увеличават

По време на Икономическия форум на Катар министърът на финансите Мохамед Ал-Джадан изрази предпазливост по отношение на потенциала за икономическо „прегряване“ в Саудитска Арабия, въпреки значителните инвестиции на страната, насочени към диверсификация на икономиката й, далеч от зависимостта от петрола.

Ал-Джадан подчерта колко е важно да се даде време на икономиката да навакса текущите проекти, за да се избегнат потенциални клопки като увеличен внос и неадекватна инфраструктура в подкрепа на амбициозните планове на кралството.

Инициативата за икономическа трансформация на Саудитска Арабия, Визия 2030, оглавявана от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, се сблъсква с предизвикателства от началото си преди осем години.

Ал-Джадан призна възможността за забавяне или ускоряване на определени проекти в рамките на този амбициозен план, който включва значителни инвестиции в различни сектори като електрически превозни средства, полупроводници и спорт.

Според катарският министър основното ограничение не е наличието на финансиране, а по-скоро ефективното използване на икономическите ресурси. Той подчерта опасенията относно риска от ускорен икономически растеж и инфлация на фона на глобалния инфлационен натиск и нарастващите разходи за финансиране.

Въпреки скорошните бюджетни дефицити на кралството, дължащи се на по-ниските цени на енергията и производството, Ал-Джадан изрази увереност в способността на Саудитска Арабия да изпълни плановете си, цитирайки консервативни прогнози за приходите и фокус върху увеличаване на потоците от приходи, различни от петрола.

Правителството на Катар спонсорира Катарския икономически форум, захранван от Bloomberg, където Ал-Джадан направи тези забележки, подчертавайки значението на регионалното икономическо сътрудничество и диалог.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.