НАЧАЛО Други

Несигурност на петролните пазари след смърта на президента на Иран

22.05.2024 8:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Несигурност на петролните пазари след смърта на президента на Иран

Цените на суровия петрол скочиха в понеделник поради значими геополитически събития: смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер и забавянето на визитата на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Япония поради здравословни проблеми на крал Салман.

Суровият петрол Брент достигна $84.2 за барел в началото на търговията, отбелязвайки значително седмично увеличение. Въпреки това цената отново коригира до $81.08 към момента на публикуване.

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също отбеляза лек спад до $79.26.

Внезапната смърт на президента на Иран създаде несигурност на петролните пазари, тъй като инвеститорите са загрижени за въздействието върху производството и износа на петрол от Иран. Саудитска Арабия и Иран заедно държат значителна част от световните петролни запаси, което оказва влияние върху глобалната динамика на петрола.

Рами Храйс, анализатор в GlobalData, отбеляза, че докато Саудитска Арабия може да използва значителния си свободен производствен капацитет, за да стабилизира пазарите, продукцията на Иран е възпрепятствана от санкции.

Въпреки първоначалните пазарни реакции Reuters съобщи, че петролната политика на Иран вероятно ще остане стабилна под контрола на върховния лидер Aятолах Али Хаменей. Анализаторите са разделени по отношение на дългосрочните ефекти, като някои прогнозират само краткосрочна нестабилност от тези развития в Близкия изток.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.