НАЧАЛО Други

Европа одобри първия в света закон за изкуствен интелект

21.05.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа одобри първия в света закон за изкуствен интелект

Във вторник министрите на ЕС одобриха новаторски закон, който регулира използването на изкуствен интелект в чувствителни сектори като органите на реда.

Това законодателство налага системите с изкуствен интелект в някои области да отговарят на строги стандарти за прозрачност, точност и киберсигурност, заедно с гарантиране на качеството на техните данни за обучение.

Законът, който получи подкрепата на Европейския парламент преди два месеца, бележи отклонение от доброволните насоки за AI, приети от САЩ, и има за цел да установи глобален стандарт.

Ключови аспекти на закона включват изискването системите с изкуствен интелект във високорискови приложения да получат сертификат, преди да бъдат използвани в ЕС. Сценариите с висок риск обхващат области, в които AI може да засегне общественото здраве, безопасността, основните права и демократичните процеси. Законът забранява системи като китайския социален кредитен рейтинг и биометрична категоризация въз основа на лични качества като религия или сексуална ориентация.

Въпреки че лицевото разпознаване в реално време чрез видеонаблюдение като цяло е забранено, допускат се изключения за конкретни цели на правоприлагането.

AI приложенията с по-ниски рискове ще бъдат изправени пред минимални изисквания за прозрачност, като например разкриване на генерирано от AI съдържание, за да се гарантира, че потребителите могат да оценят неговата надеждност. Европейската комисия ще създаде „Офис за изкуствен интелект“, който да наблюдава прилагането на закона.

Законът ще бъде официално подписан и публикуван, като ще влезе в сила 20 дни по-късно, а повечето разпоредби влизат в сила две години след това.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.