НАЧАЛО Други

Националната банка на Швейцария проучва начини да токенизира финансови активи

07.05.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Националната банка на Швейцария проучва начини да токенизира финансови активи

Председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан разкри в понеделник, че банката проучва оптималните методи за дигитално токенизиране на финансови активи с цел повишаване на сигурността и ефективноста на плащанията.

Председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан разкри в понеделник, че банката проучва оптималните методи за дигитално токенизиране на финансови активи с цел повишаване на сигурността и ефективноста на плащанията.

Според Джордан централните банки трябва да определят подхода си към тези разработки, за които застъпниците твърдят, че ще рационализират платежните процеси и ще намалят разходите. Токенизацията включва дигитално представяне на вземания от финансови активи на програмируема платформа, често използваща технологията на разпределената счетоводна книга.

По време на събитие в Базел Джордан очерта няколко потенциални подхода, с които централните банки да се ангажират с токенизацията. Те биха могли да възприемат изчакващ и наблюдателен режим и да се намесят само ако токенизацията стане широко разпространена. Или пък биха предприели независими действия, без значение от пазарното приемане. Друг вариант е да действат постепенно, като си сътрудничат с участниците на пазара чрез експерименти за идентифициране на оптимални решения за сетълмент на транзакции с токенизирани активи.

Швейцарската национална банка предпочита третия вариант, посочи Джордан, тъй като оценява свързаните с него рискове и ползи. Понастоящем банката участва в проект, наречен Helvetia III, който позволява използването на токенизирани пари на централната банка за уреждане на транзакции. Тази инициатива вече е улеснила четири облигационни емисии на швейцарски местни правителства.

Джордан подчерта значението на пилотния проект Helvetia III, заявявайки, че той допринася за проучването от страна на частния сектор на това как токенизацията може да подобри съществуващата финансова система. Той открои емитирането на дигитална валута на едро на централната банка (CBDC) на регулирана платформа на трета страна като доказателство за ангажимента на банката да насърчава технологичния напредък, като същевременно поддържа благоразумие и отговорност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.