НАЧАЛО Други

Мястото на Саудитска Арабия в новия световен ред

ноември 9, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Мястото на Саудитска Арабия в новия световен ред

Дългогодишните отношения между Съединените щати и Саудитска Арабия са изправени пред сериозни предизвикателства през годините.

Въпроси като петролното ембарго от 1973-1974 г. и терористичните атаки от 11 септември обтегнаха връзките. В последно време традиционната зависимост от саудитския петрол намаля, което доведе до съмнения в Рияд относно ангажимента на Америка към тяхната сигурност.

Под ръководството на Мохамед бин Салман Саудитска Арабия се стреми към сътрудничество със Съединените щати, но също така се стреми да засили дипломатическите, икономическите и свързаните със сигурността връзки с Китай, Русия и други глобални участници. Забележително е, че Рияд избра да координира намаляването на производството на петрол с ОПЕК+, вместо да се вслуша в призивите на САЩ да увеличи производството след нахлуването на Русия.

Настоящият конфликт между Израел и Хамас внесе нова динамика. Както Саудитска Арабия, така и администрацията на Байдън се стремят към нормализиране на отношенията с Израел – процес, който е забавен, но не и прекъснат от конфликта. Рияд би могъл потенциално да играе решаваща роля в постконфликтната среда.

Що се отнася до войната в Украйна, Саудитска Арабия се позиционира като важен участник в посредничеството при мирните преговори. През август 2023 г. те бяха домакини на мирна среща на върха с участието на над 40 държави, с което демонстрираха дипломатическите си амбиции.

Макар че Саудитска Арабия осъжда използването на сила от страна на Русия и подкрепя резолюциите на ООН срещу инвазията, тя се въздържа да се присъедини към водените от Запада санкции и не е предоставила военна помощ на Украйна, като вместо това се фокусира върху хуманитарна и енергийна помощ.

По отношение на връзките с Китай Саудитска Арабия вижда възможности за взаимна изгода. Двете държави са установили всеобхватно стратегическо партньорство, което надхвърля рамките на търговията и включва инфраструктурни проекти и трансфер на технологии. Забележително е участието на Китай в икономическата диверсификация на Саудитска Арабия, която се отказва от петрола.

Освен това отношенията в областта на сигурността между Саудитска Арабия и Китай се развиват, като се характеризират с покупки на оръжие и съвместни военни учения. Въпреки че САЩ остават основният благодетел на Саудитска Арабия в областта на сигурността, опасенията относно надеждността на САЩ по въпросите на регионалната сигурност накараха Рияд да задълбочи връзките си с други сили.

В обобщение, Саудитска Арабия се ориентира в сложните отношения със САЩ, Китай и други световни сили, като се стреми да балансира икономическите интереси, опасенията за сигурността и дипломатическите амбиции в бързо развиващия се геополитически пейзаж.

Резултатът от тази динамика остава несигурен и подходът на Саудитска Арабия може да продължи да се развива в отговор на променящите се глобални реалности.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.