НАЧАЛО Други

Банкери от цял свят предупреждават за нова световна финансова криза

ноември 9, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банкери от цял свят предупреждават за нова световна финансова криза

Световните банкови лидери изразиха загриженост относно потенциалния произход на следващата финансова криза, като наблегнаха на ескалиращото геополитическо напрежение и призрака на по-строгите регулации.

Срещата на върха за инвестиции на глобалните финансови лидери, организирана от паричния орган на Хонконг, събра над дузина видни ръководители, за да обсъдят предизвикателствата пред финансовия сектор.

Председателят и главен изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман предположи, че следващата криза може да произтече от геополитически или политически фактори, без да уточнява подробности. Продължаващите конфликти като ситуацията в Израел и Газа и войната между Русия и Украйна, както и напрежението между САЩ и Китай, допринасят за повишаване на глобалната икономическа несигурност.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Шевгинг призна настоящата устойчивост на пазара в условията на глобални събития, но изрази загриженост, че внезапно нарастване на геополитическото напрежение може да наруши тази стабилност. Непредсказуемостта на подобни събития продължава да бъде сериозна тревога за банковите ръководители.

Разсъждавайки върху минали кризи, ръководителите обсъдиха отговора на централните банки на глобалната банкова криза от 2008-2009 г., като се съсредоточиха върху усилията за предотвратяване на повторение на кризата и стабилизиране на регионалните банки в САЩ. Продължаващото геополитическо напрежение усложнява макроикономическите перспективи.

Банковите лидери се обединиха в изразяването на загриженост относно строгите банкови регулации, особено предложението “Базелски край” от юли, което призовава за по-големи капиталови резерви за намаляване на рисковете. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон разкритикува правилата като прекалено рестриктивни и потенциално вредни за икономическата активност и растежа.

В САЩ регулаторните органи предложиха по-строги капиталови изисквания за големите банки в отговор на масовото изтегляне на средства от по-малките банки в началото на годината. Банковата индустрия оспорва необходимостта от значително увеличение на капитала.

Председателят на UBS Group Колм Келехер предположи, че следващата криза може да възникне в сенчестия банков сектор, който управлява все по-голяма част от световните активи. Келехер подчерта, че е важно да се обърне внимание на размера на големите банки, тъй като натискът върху системата може да доведе до борба с по-малко конкурентни играчи, което ще затрудни прогнозирането на характера на следващата криза.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.