НАЧАЛО Други

Може ли Доналд Тръмп да стане президент въпреки присъдата?

31.05.2024 10:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли Доналд Тръмп да стане президент въпреки присъдата?

За първи път в историята водещ кандидат за президент от една от основните политически партии в САЩ е осъден престъпник.

Въпреки присъдата на Доналд Тръмп по делото, той все още има право да се кандидатира и евентуално да изпълнява функциите на президент.

Това е така, защото критериите за заемане на федерална длъжност са определени от Конституцията на САЩ, която изисква единствено президентът да е на възраст най-малко 35 години, да е роден като американски гражданин и да е живял в САЩ най-малко 14 години. Криминалните присъди не се споменават.

Ако Тръмп бъде осъден на лишаване от свобода и едновременно с това спечели президентския пост, това би създало значителни практически предизвикателства.

Управлението на страната от затворническа килия изглежда крайно непрактично, а някои правни експерти твърдят, че конституционна криза може да наложи прекъсване на присъдата му, за да може да изпълнява президентските си задължения.

Очаква се съдията по делото да произнесе присъдата на Тръмп до няколко седмици, като възможните резултати варират от липса на затвор до до четири години зад решетките.

Тръмп ще бъде първият кандидат престъпник с реални шансове да спечели президентския пост, но той не е първият престъпник, който се кандидатира за този пост.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогресът на крипто през последните години в очите на основателя на Етериум

Бутерин наскоро направи някои коментари по отношение на еволюцията на криптовалутите от 2018-2019 г. досега.

20.06.2024 21:30 1 мин. четене

Дългът на САЩ достигна поредният нов рекорд

Държавният дълг на САЩ достигна нов рекорден връх от $34.753 трилиона, като само за последния ден това число се е увеличило с над $70 милиарда и продължава да се покачва.

20.06.2024 21:00 1 мин. четене

Швейцарската централна банка отново намали лихвения процент

Швейцарската централна банка намали основния си лихвен процент на второ поредно заседание, като по този начин подчерта разминаването си с европейските и американските си колеги в управлението на инфлацията.

20.06.2024 20:30 1 мин. четене

БРИКС: Кенеди младши обвинява САЩ за възхода на съюза

Независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши неотдавна отдаде нарастващото влияние на БРИКС на действията на САЩ.

20.06.2024 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.