Home

Конфликтът между Русия и САЩ се разраства, което подсилва китайския юан

22.06.2024 19:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Конфликтът между Русия и САЩ се разраства, което подсилва китайския юан

Според базирания в Германия център "Карнеги Русия - Евразия" последните санкции на САЩ срещу Русия ще засилят ролята на китайския юан като основна валута в руската търговия.

Новите санкции се очаква да засилят позицията на юана спрямо западните валути, както отбеляза сътрудникът на Карнеги – Александра Прокопенко.

Прокопенко подчерта, че макар господството на долара да остава неоспоримо, фрагментацията на световната финансова система вече е необратима. Неотдавнашните ограничения са насочени срещу финансовата инфраструктура на Русия, включително Московската борса, която впоследствие спря обмена на долари и евро, усложнявайки достъпа на руснаците до западни валути и потенциално водейки до различни обменни курсове на рублата.

Прогнозите са, че тези мерки ще утвърдят юана като основна валута за търговия и разплащания в Русия. Към май на китайската валута се падат 53.6% от борсовата търговия и 39.2% от извънборсовия пазар в Русия. Прокопенко смята, че именно заради това, новите санкции ще затвърдят доминиращата позиция на юана на финансовите борси в Русия.

Въпреки заплахите за вторични санкции срещу чуждестранни институции, поддържащи финансови връзки с Русия, Прокопенко твърди, че ролята на юана в руската търговия едва ли ще намалее. Очаква се санкциите да увеличат волатилността на рублата и да усложнят нейното използване във външната търговия, което допълнително ще насърчи преминаването към китайската валута.

Тази промяна е част от по-широка тенденция на дедоларизация в световната икономика. Миналата година стратези на JPMorgan и анализатори на Morgan Stanley отбелязаха нарастващото влияние на дигиталните активи и дигиталните валути на централните банки (CBDC) като фактори, допринасящи за намаляването на дела на долара в световните валутни резерви.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.