Home

БРИКС: САЩ налага нови санкции, а Русия се насочва към китайския юан

16.06.2024 12:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: САЩ налага нови санкции, а Русия се насочва към китайския юан

Русия е в процес на преминаване към използването основно на китайския юан за търговия според нейната централна банка.

Това е основен крайъгълен камък в усилията на страната за дедоларизация в рамките на алианса БРИКС.

CBR съобщи,че освен спирането на долара и еврото на фондовата борса в Москва, хонконгския долар също бе премахнат след новите санкции на САЩ срещу Москва заради Украйна. Заради тези наказания MOEX спря да търгува в долари и евро. Централната банка твърди, че този ход съответства на преориентирането на търговията към Изток и промяната на транзакционните валути в рубли, юани и други.

„Курсът на обменния курс рубла/юан ще определи посоката за други валутни двойки и ще бъде възприет като насока от участниците на пазара“, каза CBR.

В отговор Министерството на финансите на САЩ нанесе удари по повече от 300 руски субекта, насочвайки се към ключови точки в тяхната финансова инфраструктура. По този начин този ход тласна БРИКС към засилени усилия за дедоларизация на световната икономика, причинени от политизирането и въоръжението на западните валути. Много държави са проявили голям интерес към тази инициатива, защото смятат, че тя им позволява да се дистанцират от използването на щатски долари.

Русия наскоро се обедини с други членове на БРИКС, за да започне да извършва търговия, използвайки техните местни валути, вместо да използва щатски долар като китайски ренминби, като по този начин заобикаля американската парична система. Това споразумение включва всички пълноправни членове на БРИКС плюс шест държави, които не са членки.

Освен това, съгласно новите разпоредби на Руската централна банка, банките или инвеститорите няма да могат да извършват транзакции с щатски долари чрез централна борса, сега са разрешени само транзакции на гише между страните.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изявлението на председателят на Федералния резерв повлия на златото

Във вторник цените на златото отбелязаха повишение, отчасти стимулирано от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които засилиха очакванията за потенциално намаляване на лихвения процент през септември.

16.07.2024 18:00 1мин. четене

Акциите на MicroStrategy се покачват с 15% на фона на Биткойн ралито

В понеделник акциите на MicroStrategy поскъпнаха с 15%, следвайки двуцифрения ръст на Биткойн до $65,000.

16.07.2024 16:00 1мин. четене

Stripe разширява крипто услугите си в Европа с новаторска интеграция

Stripe разшири интеграцията си с криптовалути в Европа, като даде възможност на клиентите в ЕС да купуват Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други криптовалути, използвайки издадените от Stripe кредитни или дебитни карти.

16.07.2024 15:30 1мин. четене

Kraken даде официален срок за изплащанията от Mt. Gox

Kraken, борса за криптовалути, обяви, че е получила средства от фалиралата крипто борса Mt. Gox, според изявление по електронната поща.

16.07.2024 14:32 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.