НАЧАЛО Регулации

Комисар от CFTC коментира срива на FTX

ноември 11, 2022 10:22 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Комисар от CFTC коментира срива на FTX

Сривът на FTX поставя слабостите в индустрията на фокус, но каква роля трябва да играят регулаторите, за да се предотвратят такива ситуации?

Скорошните проблеми сред криптоборсите отново акцентираха някои основни въпроси за предотвратяването на подобни събития и смекчаването на ефекта им върху по-широкия сектор.

Имайки предвид това, комисарят на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) на САЩ Кристин Джонсън подчерта необходимостта от регулаторна рамка. Целта ѝ би била да осигури по-добра прозрачност на криптопазарите и да обхване всички елементи, свързани с кризи като тази, засягаща FTX и Binance, заяви тя в интервю за Bloomberg.

По-конкретно комисарят отбеляза, че събитията от тази седмица не са изолирани, и те наблюдават „непрекъснат поток от събития, характеризиращи се с криза на ликвидността, придобиване и консолидиране“. Това, според нея, ясно показва, че: 

Ако регулациите бяха приети днес, бихме могли да свършим по-добра работа, за да смекчим предварително някои от тези опасения.

Комисарят отбеляза също така наличието на други елементи, които трябва да се вземат предвид, включително „корелации между пазарите, (…) леко разпространение и конкуренция“, които показват, че „дори участниците на пазара, които не изпитват непосредствено кризи на ликвидността или несъстоятелност, са засегнати от [тези] събития.“

Според Джонсън CFTC работи със законодателите по двупартийни законопроекти, които ще помогнат за „разработването на регулаторна рамка, която да даде на CFTC правомощия върху спот пазара“, защото:

Достъпът до спот пазарите ще ни позволи да изискваме регистрация на борсите и платформите, които улесняват криптозаемите и транзакциите с криптовалути.

Според нея регулирането би помогнало да се постави всичко това под един чадър, за да може агенцията да прегледа балансите и да гарантираме, че платформите отговарят на изискванията за ликвидност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Повечето професионални инвеститори се възползват от срива


Джонсън заключи, че има нужда от „по-голяма прозрачност на този пазар“ и „регулаторната празнина (…) много ни затруднява да наблюдаваме и охраняваме пазарите по начина, по който традиционно го правим“

Тя добави:

Имаме основни принципи в CFTC, отразени от регулацията на SEC, които също така биха предпазили от всякакви антиконкурентни сливания, които биха могли да доведат до консолидация на пазара, която не е в най-добрия интерес на обществото или на потребителите и инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Хонконг оформя регулаторна рамка за доставчиците на крипто услуги

Законодателният съвет на Хонконг прие ново изменение на своята система за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, което включва доставчиците на услуги за дигитални активи.

декември 8, 2022 18:44 1 мин. четене

Великобритания завършва регулаторната си рамка за крипто сектора

Подходът на правителството и парламента на Великобритания да въведат мащабни регулации, които да ръководят крипто индустрията, не отрича цялостното схващане, че технологията, която захранва екосистемата на дигиталните валути е уникална и футуристична.

декември 8, 2022 15:27 1 мин. четене

NFT са законна виртуална собственост, установи китайски съд

Китайски съд установи, че незаменяемите токени (NFT) имат общи характеристики със собствеността, като например стойност, оскъдност, възможност за разпореждане и търгуване. 

декември 5, 2022 16:59 1 мин. четене

Делото между Ripple и SEC доближава своя край

Двегодишната съдебна битка между Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и Ripple е към своя край, след като крипто компанията е подала отговор на възражението на Комисията срещу нейното искане за съкратено съдебно решение.

декември 5, 2022 9:59 1 мин. четене