НАЧАЛО Регулации

Комисар от CFTC коментира срива на FTX

11.11.2022 10:22 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Комисар от CFTC коментира срива на FTX

Сривът на FTX поставя слабостите в индустрията на фокус, но каква роля трябва да играят регулаторите, за да се предотвратят такива ситуации?

Скорошните проблеми сред криптоборсите отново акцентираха някои основни въпроси за предотвратяването на подобни събития и смекчаването на ефекта им върху по-широкия сектор.

Имайки предвид това, комисарят на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) на САЩ Кристин Джонсън подчерта необходимостта от регулаторна рамка. Целта ѝ би била да осигури по-добра прозрачност на криптопазарите и да обхване всички елементи, свързани с кризи като тази, засягаща FTX и Binance, заяви тя в интервю за Bloomberg.

По-конкретно комисарят отбеляза, че събитията от тази седмица не са изолирани, и те наблюдават “непрекъснат поток от събития, характеризиращи се с криза на ликвидността, придобиване и консолидиране”. Това, според нея, ясно показва, че: 

Ако регулациите бяха приети днес, бихме могли да свършим по-добра работа, за да смекчим предварително някои от тези опасения.

Комисарят отбеляза също така наличието на други елементи, които трябва да се вземат предвид, включително “корелации между пазарите, (…) леко разпространение и конкуренция”, които показват, че “дори участниците на пазара, които не изпитват непосредствено кризи на ликвидността или несъстоятелност, са засегнати от [тези] събития.”

Според Джонсън CFTC работи със законодателите по двупартийни законопроекти, които ще помогнат за “разработването на регулаторна рамка, която да даде на CFTC правомощия върху спот пазара”, защото:

Достъпът до спот пазарите ще ни позволи да изискваме регистрация на борсите и платформите, които улесняват криптозаемите и транзакциите с криптовалути.

Според нея регулирането би помогнало да се постави всичко това под един чадър, за да може агенцията да прегледа балансите и да гарантираме, че платформите отговарят на изискванията за ликвидност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Повечето професионални инвеститори се възползват от срива


Джонсън заключи, че има нужда от “по-голяма прозрачност на този пазар” и “регулаторната празнина (…) много ни затруднява да наблюдаваме и охраняваме пазарите по начина, по който традиционно го правим”

Тя добави:

Имаме основни принципи в CFTC, отразени от регулацията на SEC, които също така биха предпазили от всякакви антиконкурентни сливания, които биха могли да доведат до консолидация на пазара, която не е в най-добрия интерес на обществото или на потребителите и инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатори искат да забранят алгоритмичните стабилни монети

Сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд съвместно предложиха нов законопроект, насочен към регулиране на стабилните монети, което отразява нарастващата спешност в Конгреса да се обърне внимание на регулаторния надзор върху дигиталните валути.

18.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.