НАЧАЛО Биткойн

Колко точно е трудно копаенето на Биткойн?

октомври 18, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко точно е трудно копаенето на Биткойн?

Биткойн миньорите участват в силно конкурентен процес, за да открият следващия валиден блок. Неотдавна трудността на добива на Биткойн достигна исторически максимум, което засили конкуренцията и повлия на рентабилността.

При откриването на блок даден миньор получава привилегията да събере награда от 6.25 прясно изкопани BTC. Те добавят Биткойн транзакции към този блок и го разпространяват до други възли за потвърждаване на транзакциите, включително тези от блоковата субсидия.

Интересно е, че по-високата скорост на движение дава на Биткойн миньора по-големи шансове да открие валиден блок. За да се поддържа 10-минутен интервал на откриване на блокове, трудността на добива на Биткойн се калибрира отново приблизително на всеки 2,016 блока, или около две седмици.

Това води до динамика, при която в среда с повишен хаш рейт е необходим по-голям такъв за намиране на следващия блок, което повишава трудността на добива на BTC. Обратно, сценарий с намаляваща хешираща мощност води до обратното, като намалява трудността на добива.

Важно е да се отбележи, че добивът на Биткойн постепенно става все по-труден с течение на времето, тъй като големите пулове продължават да увеличават своите хаш рейти. Тази тенденция води и до по-централизиран пейзаж на добива на Биткойн.

По-специално, трудността на добива на Биткойн достигна нов исторически връх от 61.03 трилиона хеша, необходими за добив на блок, при последното коригиране на трудността на 16 октомври.

Междувременно текущата средна дневна скорост на мрежата е 450 EH/s, според данни на mempool.space от 17 октомври.

Тъй като трудността на добива и хеширащата мощност продължават да се повишават, въведеният от Luxor “hashprice” индекс отразява въздействието. Този индекс се влияе от намаляването на блоковата субсидия за Биткойн наполовина на всеки четири години (халвинг), но също така разкрива намаляване на hashprice-а между всяко такова събитие. 

Индексът Hashprice измерва очакваната печалба в BTC за всеки TH/s PoW (хаш рейт), предоставен от миньор на Биткойн. Тя може да бъде конвертирана и в щатски долари (USD), които се колебаят поради деноминираната в долари цена на Биткойн.

По-конкретно, този индекс в щатски долари достигна петгодишно дъно през ноември 2022 г., отбелязвайки това, което сега се счита за локално дъно за този пазарен цикъл на Биткойн.

Въпреки това индексът се връща към най-ниските си стойности след последователното нарастване на трудността на добива, като на дневна база почива на $0.06 за TH/s, поставяйки Биткойн миньорите отново в нерентабилна позиция.

Този сценарий поставя допълнителни пречки пред Биткойн миньорите, които се опитват да се конкурират в минната индустрия, като същевременно облагодетелства вече доминиращите играчи или тези с по-лесен достъп до капитал, ASIC или евтини енергийни източници.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Ето кога може да започне новия “суперцикъл” на Биткойн

Настоящият подем на пазара на криптовалути привлече интереса на анализатори и ентусиасти като “Doctor Profit”, който задълбочено познава циклите на растеж на Биткойн (BTC).

декември 10, 2023 20:00 1 мин. четене

Алткойн, който скочи с близо 600%, може да направи сериозен пробив нагоре

Крипто аналитикът Али Мартинез сподели положителни възгледи за Solana (SOL) на фона на забележителното представяне на актива през тази година.

декември 10, 2023 19:00 1 мин. четене

Близо $1 милиард в Биткойн се насочи към борсите – какво да очакваме?

Биткойн демонстрира положителен ръст в цената си през изминалата седмица, като в рамките на седем дни се повиши с повече от 13%.

декември 10, 2023 7:00 1 мин. четене

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.