НАЧАЛО Други

Еврото най-вероятно ще достигне паритет с долара – JPMorgan

октомври 17, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Еврото най-вероятно ще достигне паритет с долара – JPMorgan

Големите банкови институции от Уолстрийт очакват еврото да поевтинее до паритет с щатския долар.

Върху тази прогноза оказват влияние конфликтът в Близкия изток, който се очаква да повиши енергийните разходи на Европа поради вноса, както и по-високите разходи по заеми, които потискат икономическия растеж в еврозоната.

JPMorgan ревизира прогнозата си за еврото до $1 до края на годината, докато Citibank се стреми към паритет в рамките на шест месеца, позовавайки се на убеждението си за предстояща европейска рецесия, изпреварваща тази в САЩ.

Понастоящем еврото се търгува за $1.0530, като от средата на юли вече е поевтиняло с около 6% спрямо долара.

Въпреки неотдавнашното отслабване, според Мира Чандан от JPMorgan еврото не отчита различните несигурности, пред които е изправено, като по-строгите финансови условия и потенциалните геополитически рискове, всичко това в условията на стагниращ растеж.

Силната икономика на САЩ е значителен фактор за възхода на долара, докато нарастващите опасения за рецесия в Германия, традиционния двигател на растежа в еврозоната, потискат еврото.

Ако еврото спадне до паритета, то ще се върне на нивата, наблюдавани за последен път през втората половина на предходната година, когато за първи път от 2002 г. насам спадна под $1 поради конфликта в Украйна, нарушил доставките на газ за Европа.

Неотдавнашните скокове на цените на енергията, предизвикани от конфликта между Израел и Хамас, увеличиха натиска върху и без това забавящата се икономика. След нападението на Хамас над Израел на 7 октомври фючърсите на европейския газ се повишиха с 26%.

Анализаторите на Goldman Sachs посочиха и нарастващия негативен ефект върху еврото, позовавайки се на разочароващите данни за активността през лятото, фискалните опасения в Италия и потенциалния натиск за повишаване на цените на петрола и природния газ.

Спредът между доходността на италианския и германския бенчмаркови дългови книжа надхвърли значителен праг, което свидетелства за потенциално напрежение на облигационния пазар. Това може да засили натиска върху Европейската централна банка по отношение на лихвените проценти.

Макар че някои банки все още очакват укрепване на еврото до края на годината, други, включително Rabobank, Nomura и RBC Capital Markets, ревизираха прогнозите си в посока надолу, очаквайки еврото да спадне до $1.02 до края на годината или в началото на 2024 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.