НАЧАЛО Други

Кои са най-скъпите Етериум домейни?

05.10.2022 13:27 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кои са най-скъпите Етериум домейни?

През последните шест месеца интересът към домейните на Ethereum Name Service (ENS) рязко се повиши. Само през септември новите регистрации достигнаха 437,000. На вторичните пазари, като например OpenSea, домейните се търгуват за милиони долари.

Според данните, събрани от ENS Domains, регистрациите са се повишили с 57% през септември от 301,000 през предходния месец. От май насам броят на регистрираните имена на ENS домейни се е увеличил повече от два пъти до 2.6 милиона. Преди това на протокола бяха необходими пет години, за да достигне един милион.

NFT пазарът OpenSea отчита 97% от обема на ENS домейните, като генерира $5.5 милиона приходи за протокола. Приходите са се увеличили със 17% в сравнение с месец по-рано, през август.

Какво представляват ENS домейните?

Можете да си представите ENS домейна като личния си уебсайт в Web2 (напр. johndoe.com). Само че този път той е в Web3 (johndoe.eth). Web3 е идеята за интернет, който е децентрализиран и се захранва от блокчейн технологии и икономика, базирана на токени.

Изградени върху блокчейна на Етериум, ENS домейните са вид персонализирани крипто портфейли, които съдържат разпознаваеми имена или номера в тях. Те опростяват типичния адрес на Етериум, който е просто дълъг списък от буквено-цифрови знаци, което позволява на потребителите да изпращат и получават средства по-лесно.

Потребителите могат да регистрират имена на домейни на уебсайта Ethereum Name Service срещу такса от $5 до $640 в ETH.

Таксата се определя от броя на символите в името на домейна – пет, четири, три и т.н. Колкото по-малко са символите, толкова по-скъпо е името. ENS е децентрализирана автономна организация с отворен код (ДАО), която управлява системата за имена на домейни от самото ѝ създаване през 2017 г.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Конгресът на САЩ разглежда рамка за регулиране на крипто


Редица видни хора в крипто индустрията, като съоснователя на Етериум Виталик Бутерин (vitalik.eth), са се сдобили лични домейни ENS.

Големи компании също започнаха да регистрират или да купуват свои ENS на вторичните пазари – например chanel.eth, nike.eth, hermes.eth и други. За тях са платени десетки хиляди долари. Въпреки това домейните с най-висока стойност са тези само с три цифри.

Продажбата на домейн на стойност $2 милиона оглавява топ 5

Според данни от nonfungible.com най-скъпият ENS домейн досега е бил “paradigm.eth”. През октомври 2021 г. купувач е платил 420 ETH, или над $2 милиона, за да придобие собствеността върху името на домейна.

Paradigm, водеща фирма за рисков капитал в областта на криптовалутите, отхвърли спекулациите, че тя е извършила покупката.

На 22 септември домейнът pjfi.eth беше продаден за 350 ETH, на стойност $463,200 по това време. Понастоящем това е второто най-скъпо име на ENS домейн за всички времена. Продавачът го е купил в OpenSea само няколко дни по-рано за едва 0.12 ETH или $161.

Третият най-ценен ENS домейн е 000.eth, продаден за около 300 ETH на 3 юли 2022 г. Това са общо около $317,000. Продавачът, който се подвизава под псевдонима EtherOS в OpenSea, първоначално е купил домейна на 10 юни 2020 г. за 2.6 ETH или $638.

Домейнът 000.eth е имал шестима уникални собственици през живота си, а първата му регистрирана продажба е била само за $52 на 9 ноември 2019 г., по данни на nonfungible.com.

До момента четвъртото най-скъпо име на домейн е abc.eth, продадено за 90 ETH (~$254,000). Домейнът е имал четирима уникални собственици и е продаден за първи път за 4 ETH или $763 на 31 октомври 2019 г.

Уебсайтът за проследяване на NFT регистрира едно любопитно име на домейн, “неизвестно”, което е продадено за 127 ETH или около $249,000 на 21 май 2022 г. Това щеше да е петият най-ценен ENS домейн, ако действително можехме да му дадем някакво име.

И така, това прави 09jul.eth петият по големина. Домейнът е продаден за 95 ETH (~ $240,000) на 8 май 2022 г. Продавачът е купил NFT десет часа по-рано само за $10.

Други домейни, като например porno.eth с тематика за възрастни, бяха продадени за много повече в Етериум – 184 ETH, но стойността в долари беше $204,000. Този конкретен домейн беше продаден на средна цена от $1,108 за ETH.

Защо се стигна до рязкото повишаване на интереса?

Ник Джонсън, основател и водещ разработчик на услугата за домейни, заяви пред медиите в бранша, че рязкото нарастване на “новите регистрации и вторичните продажби на ENS се дължи на интереса към 999 Club или 10k Club“.

Това са “онлайн социални клубове за собствениците на три- или четирицифрени ENS домейни” – най-популярните, оскъдни и скъпи от домейните. Бутерин, съоснователят на Етериум, каза същото през 2020 г., посочвайки оскъдността като основен фактор.

Три- и четирибуквени ENS имена: те са актив с фиксирано предлагане и с тях можете да правите различни неща“, написа той в Twitter.

Фирмата за крипто проучвания Delphi Digital отбеляза, че шумотевицата се е засилила, когато през юли името на домейна 000.eth е било продадено за рекордните по онова време 300 ETH. Предположението тук е, че търговците започнаха да изпитват FOMO (страх от пропускане на уникалните и ограничени домейни .eth).


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС: Криптовалутите могат да засегнат традиционните финанси


Парса Абаси, съосновател на платформата за създаване на блокчейн LivelyVerse, заяви, че е възможно да става въпрос за спекулации.

Етериум беше актуализиран и тази актуализация ще го направи по-мащабируем. Това означава, че Web3 бизнесите ще бъдат разработени върху блокчейна на ETH“, каза той.

Така че наличието на домейн с добро и лесно име е нещо, от което хората ще се нуждаят в съвсем близко бъдеще, за да популяризират бизнеса си. Това е като през 90-те години на миналия век и домейните .com. Купувачите просто инвестираха в имена на домейни, така че в бъдеще даден бизнес да може да ги купи на по-висока цена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на OpenAI предполагаемо коментира потенциални промени в компанията

В петък The Information сподели за разговор на Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, в който е информирал някои акционери за това как компанията му може да обмисли промяна на структурата.

15.06.2024 20:00 1 мин. четене

Журналистът Алекс Джоунс пред ликвидация на всичките си активи

Съдията от съда по несъстоятелността в САЩ разпореди частните вещи на Алекс Джоунс да бъдат продадени под надзора на съда, но прекрати делото за несъстоятелност на компанията му “Free Speech Systems”, без да поиска нейната ликвидация.

15.06.2024 19:00 2 мин. четене

Coinbase обяви подкрепата си за нова, базирана на Етериум криптовалута

Coinbase подкрепи ролева игра на тема пирати, създадена с помощта на блокчейн технологията, с издаден собствен токен.

15.06.2024 18:30 1 мин. четене

Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

Според последна информация се очаква световната икономика да се стабилизира, но все още има предизвикателства пред нея.

15.06.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.