НАЧАЛО Други

Кои европейски акции могат да се възползват от рекорда в цената на златото

09.03.2024 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кои европейски акции могат да се възползват от рекорда в цената на златото

Цените на златото се повишиха до $2,150 за тройунция по време на търговската сесия в сряда, 6 март, надминавайки предишния рекорд от $2,146 за тройунция, поставен през декември 2023 г.

Това повишение отбеляза седем поредни сесии на ръст – тенденция, която не е виждана от август 2023 г. насам.

Инерцията към нови рекордни стойности се дължи на нарастващите очаквания на пазара за намаляване на лихвените проценти на Федералния резерв през 2024 г. Последните данни за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE), предпочитаният от Джером Пауъл и борда на FOMC измерител на инфлацията, останаха в съответствие с очакванията, като през януари 2024 г. спадна до 2.4%.

Във встъпителните си бележки за полугодишните показания пред Конгреса на САЩ председателят на Фед Джером Пауъл подчерта възможността за облекчаване на ограниченията в политиката по някое време тази година, при условие че бъде постигната устойчива икономическа стабилност и напредък към целта за 2% инфлация. Понастоящем пазарът оценява приблизително четири намаления на лихвените проценти през 2024 г., като вероятността първото намаление да се случи до юни 2024 г. е 73%.

Доходността на 10-годишните щатски държавни облигации се понижи до 4.1% спрямо наблюдаваната през октомври 2023 г. доходност от 5%.

Въздействие върху котираните в Европа акции, свързани с цените на златото:

1. Hochschild Mining: Известна компания, фокусирана върху висококачествени находища на сребро и злато в Северна и Южна Америка. Повишените цени на златото биха могли да повишат стойността на продукцията и приходите им, при условие че производствените разходи останат управляеми.

2. Metals Exploration: Занимава се с проучване и разработване на златни и други минерални имоти във Филипините. Повишената оценка на златото би могла да подобри икономическата осъществимост на техните проекти.

3. Kodal Minerals: Основно участва в проучването на литий и злато в Западна Африка. По-високите цени на златото биха могли да повишат стойността на активите на компанията и да привлекат допълнителни инвестиции за проучване.

4. Endeavour Mining: Водещ световен производител на злато, особено в Западна Африка. Рентабилността на дружеството е тясно свързана с цените на златото, като по-високите цени могат да доведат до подобряване на маржовете на печалба.

5. Compagnie Financière Richemont: Собственик на няколко компании за луксозни стоки, включително известни марки бижута като Cartier и Van Cleef & Arpels. Повишените цени на златото могат да увеличат стойността на инвентара им, въпреки че производствените разходи за нови изделия също могат да нараснат.

6. Pandora: Известна е със своите бижута, които могат да се персонализират, включително изделия, изработени със злато. Косвено компанията може да се възползва от възприеманата стойност на златните бижута, което потенциално може да подкрепи премиум ценообразуването въпреки потенциалните последици за маржа от повишените разходи за суровини.

7. The Swatch Group: Със своите луксозни часовници Swatch може да се възползва от престижа, свързан със златото, за да постигне по-високи цени, които потенциално да компенсират увеличените разходи за суровини.

Тези компании оперират на различни пазари, като всеки от тях може да бъде засегнат по различен начин от промените в цените на златото.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.