НАЧАЛО Други

Как фондовият пазар се противопоставя на икономическия хаос

май 30, 2023 17:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как фондовият пазар се противопоставя на икономическия хаос

През последните месеци финансовият пейзаж е изпълнен с хаос и несигурност. В началото на годината се борихме с трайната инфлация, последвана от тревожния срив на Silicon Valley Bank през март, който предизвика безпокойство сред инвеститори, собственици на бизнес и банкери.

Освен това разговорите за надхвърляне на тавана на дълга породиха безпокойство за бъдещето на социалното осигуряване и потенциалната загуба на работни места. Въпреки тези тревожни обстоятелства фондовият пазар успя да запази известна стабилност.

Забележително е, че към 29 май индексът S&P е отбелязал почти 10% увеличение от началото на годината. Освен това индексът на волатилността, известен като VIX, остана под 20, което показва относително стабилен пазар, със само две изключения от 28 март насам.

Според доклад на The Wall Street Journal един от факторите, допринасящи за тази стабилност, е присъствието на квантови фондове. Тези инвестиционни фондове, наричани още количествени хедж фондове, разчитат на компютърно генерирани алгоритми, математически модели и изкуствен интелект, за да прогнозират тенденциите на фондовия пазар.

Докато някои инвеститори се оттеглиха от капиталовите пазари поради завишените оценки и несигурността около икономиката на САЩ, количествените фондове удвоиха инвестициите си, според констатациите на The Journal.

Стратегът на Deutsche, Bank Параг Тате сподели пред The Journal: 

През последните шест или седем седмици наблюдаваме балансиращ ефект между различните инвестиционни подходи.

Важно е обаче да се отбележи, че квантовите фондове могат да реагират и колективно, когато са изправени пред повишена волатилност, предупреди The Journal.

Квантовите фондове използват различни техники, включително компютърни програми и изкуствен интелект, за да вземат информирани решения. Investopedia обясни, че тези фондове могат да използват съотношения като цена към печалба, дълг към собствен капитал и ръст на печалбата, а някои включват изкуствен интелект в процесите на вземане на решения.

Няколко квантови фонда отбелязаха значителен успех. Според Reuters D.E. Shaw, един от най-големите базирани в САЩ квантови фондове, е постигнал печалба на хедж фонда от 24.7% през миналата година след отчитане на таксите, надминавайки средните стойности за индустрията. По подобен начин Renaissance Technologies, друг квантов фонд, постигна годишна възвръщаемост от 66% за 30-годишен период от 1988 г. до 2018 г., както съобщи Insider.

Неотдавнашният триумф на квантовите фондове съвпада с нарастващото разглеждане на въздействието на изкуствения интелект в различни отрасли. Проучване за 2023 г., проведено от Morgan Stanley, разкри, че много инвеститори смятат, че AI ще направи революция във финансовите услуги. Въпреки това е малко вероятно да замени напълно човешкото участие.

Дори ако алгоритмичната търговия и изкуственият интелект станат по-разпространени, значителен брой инвеститори все още предпочитат финансови консултанти да управляват активите им.

В проучването на Morgan Stanley 88% от анкетираните подчертават важността на човешките взаимоотношения с техните финансови съветници.

Джеф Макмилън, ръководител на отдел “Анализи, данни и иновации” в Morgan Stanley Wealth Management, подчерта в проучването, че AI не трябва да се разглежда като заместител на човешкото ръководство, а по-скоро като мощен инструмент за подобряване на управлението на практиката на финансовия съветник и взаимодействието с клиентите.

Източник: BusinessInsider

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.