НАЧАЛО Други

САЩ може да изпаднат в неплатежоспособност до 7 дни

май 24, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ може да изпаднат в неплатежоспособност до 7 дни

В понеделник Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, отбеляза, че САЩ може да срещнат трудности при изпълнението на финансовите си задължения още на 1 юни.

Това изявление оказва натиск както върху Белия дом, така и върху лидерите на Конгреса, които участват в преговорите относно лимита на държавния дълг.

Йелън предупреди, че финансовото положение на страната остава несигурно, като заяви, че е много вероятно Съединените щати да изчерпят средствата си до началото на юни. Това изказване се различава от предишните ѝ съобщения, в които този срок се определяше като “вероятен“.

Тя заяви:

Според нас е много вероятно Министерството на финансите да не може да изпълни всички задължения на правителството, ако Конгресът не предприеме действия за повишаване или суспендиране на лимита на дълга до началото на юни, потенциално дори още на 1 юни.

В предишното си писмо, публикувано преди седмица, Йелън призна възможността за грешки в оценките си поради непредвидимия характер на данъчните приходи на правителството.

Тя заяви, че действителното изчерпване на извънредните мерки, които се прилагат за отлагане на фалита, може да настъпи няколко дни или седмици по-късно.

В понеделник Йелън не посочи наличието на допълнително време и отправи предупреждение, че неповишаването на лимита на дълга ще има катастрофални последици за икономиката.

“Неуспехът на Конгреса да увеличи лимита на дълга би довел до сериозни затруднения за американските семейства, би подкопал лидерската ни позиция в световен мащаб и би породил опасения относно способността ни да защитаваме интересите на националната сигурност.”

Паричните резерви на страната бързо се изчерпват. В неделя Йелън отхвърли всякакви надежди, че извънредните мерки, които използва, за да отложи фалита, ще бъдат достатъчни за поддържане на нормалната работа на правителството след средата на юни.

Републиканците отказаха да повишат лимита на дълга, без да въведат съкращения на разходите, което принуди демократите да започнат преговори, за да предотвратят фалит, който може да предизвика рецесия и финансова криза.

Двете страни продължават да се разминават значително по ключови въпроси, като например ограниченията на федералните разходи, изискванията за работа за някои получатели на федерални помощи за борба с бедността и финансирането на Службата за вътрешни приходи за борба с укриването на данъци от физически и юридически лица с високи доходи.

През уикенда министърът на финансите заяви, че неуспехът да се повиши лимитът на дълга ще принуди правителството да вземе трудни решения относно изпълнението на финансовите ангажименти на страната.

Възможно е да настъпят смущения в изплащането на обезщетения на пенсионери и ветерани, а произтичащата от това несигурност може да доведе до рязко повишаване на лихвените проценти и спад в цените на акциите.

Администрацията на Байдън омаловажи идеята за заобикаляне на лимита на дълга, като се позова на 14-ата поправка, която утвърждава валидността на американския дълг.

Въпреки че правните съветници на администрацията са проучили тази възможност, официалните лица смятат, че потенциалните правни предизвикателства и несигурност биха нарушили финансовите пазари.

Според Йелън не може да има приемливи резултати, ако таванът на дълга не бъде повишен.

Източник: The New York Times

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Невиждана криза на имотния пазар: Купувайте Биткойн – Робърт Кийосаки

След като изрази загриженост за предстояща голяма финансова криза, включваща банкови фалити и потенциална загуба на американския долар като световна резервна валута, Робърт Кийосаки прогнозира тежък срив на пазара на недвижими имоти, който може да се превърне в най-тежкия в историята на страната.

юни 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Илон Мъск отново стана най-богатия човек на планетата, но за кратко

В четвъртък Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, си върна позицията на най-богатия човек в света, като изпревари Бернар Арно, председател на LVMH.

юни 9, 2023 7:00 2 мин. четене

Binance.US отговаря на обвиненията на SEC: Изключва криптовалутни двойки

Binance.US наскоро направи значителни промени след съдебните действия на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

юни 9, 2023 6:00 2 мин. четене

Федерален съдия в САЩ прекратява делото срещу DeFi платформа

Федерален съдия в САЩ наскоро отхвърли иск срещу платформата за децентрализирано финансиране (DeFi) PoolTogether, като постанови, че федералният съд не е подходящо място за разглеждане на проблеми, свързани със стартъпа.

юни 8, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.