НАЧАЛО Други

Износът от Китай продължава да расте, но рисковете остават

10.05.2024 6:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Износът от Китай продължава да расте, но рисковете остават

Неотдавнашните дипломатически усилия на китайския президент Си Дзинпин в Европа имаха за цел да отклонят лидерите от приемането на ограничителни мерки, подобни на тези, наложени от Съединените щати върху китайския внос, особено в сектори като електрически превозни средства.

Въпреки общия ръст на износа на Китай от 1.5%, неговите търговски данни с Европейския съюз и Съединените щати отбелязаха спад през първите четири месеца на годината. Тази низходяща тенденция, съпоставена с ръст на износа за Азия и нововъзникващите икономики, подчертава сложната мрежа от икономическо напрежение между Китай и западния блок.

Тези напрежения подтикнаха китайските предприятия да проучат алтернативни производствени бази в държави като Виетнам и Мексико, в опит да избегнат тарифите за внос на САЩ и да се ориентират в променящия се геополитически пейзаж.

Развиващата се търговска динамика не само отразява икономическите предизвикателства в Европа, произтичащи от продължителната пандемия и геополитическите катаклизми като инвазията на Русия в Украйна, но и стратегическите усилия на Китай да диверсифицира търговските си партньорства отвъд традиционните пазари.

Трябва да се отбележи, че има забележим скок в китайския износ към Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Латинска Америка, което означава съгласуваните усилия на Китай да засили присъствието си в тези региони. Обратно, спадът на износа към ЕС и САЩ подчертава по-широкото икономическо забавяне и несигурността в търговията в тези региони.

Въпреки дипломатическите предложения на президента Си по време на европейската му обиколка, трайното въздействие върху търговските отношения остава несигурно на фона на продължаващото геополитическо напрежение и протекционистки настроения.

Нещо повече, твърдото съсредоточаване на Китай върху насърчаването на високотехнологични сектори като електрически превозни средства и възобновяема енергия породи съмнения в световен мащаб, с надвиснала загриженост относно изместването на работни места и притока на китайски стоки на конкурентни цени на чуждестранните пазари.

През април обаче стана свидетел на значително възстановяване на китайския износ, подкрепен от стабилни доставки на автомобили и електроника.

Това възраждане подчертава устойчивостта на експортния сектор на Китай въпреки преобладаващите предизвикателства и загатва за продължаващите усилия на нацията да консолидира позицията си на глобална икономическа сила на фона на непрекъснато развиващ се геополитически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.