НАЧАЛО Други

Изкуственият интелект ще доведе до прилив на €600 милиарда в икономиката на Европа

03.02.2024 14:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуственият интелект ще доведе до прилив на €600 милиарда в икономиката на Европа

Една трета от европейските предприятия са интегрирали изкуствен интелект (AI), което представлява значителен ръст от 32% спрямо предходната година.

Ако тази възходяща траектория се запази, до 2030 г. брутната добавена стойност (БДС) на европейската икономика може да достигне 600 милиарда евро, което се равнява на цялата стойност на европейската строителна индустрия.

Тези данни са взети от независимия доклад, озаглавен “Отключване на потенциала на Европа в областта на изкуствения интелект през дигиталното десетилетие”, проведен от Strand Partners и поръчан от Amazon Web Services (AWS).

За да се разгърне напълно потенциалът на AI, в доклада се подчертава необходимостта от справяне с три критични предизвикателства: създаване на среда, благоприятстваща иновациите, преодоляване на недостига на цифрови умения и осигуряване на достъп до най-новите технологии за предприятия от всякакъв мащаб.

Въпреки ясно изразеното положително въздействие на AI върху европейските предприятия – три четвърти от тях съобщават за увеличени приходи и производителност – приемането му продължава да бъде насочено към по-големите компании.

Тануджа Рандери, управляващ директор на AWS за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA), подчерта безпрецедентната възможност за Европа. Тя изтъкна значението на преодоляването на предизвикателствата в дигиталното пътуване, особено за МСП, които допринасят за над половината от БВП на Европа.

Мащабиращият клиент на AWS Growy, базиран в Нидерландия, е пример за потенциала на AI за устойчиво бъдеще. Използвайки технологията на изкуственият интелект заедно с интернет на нещата (IoT) в напълно автоматизирани и роботизирани ферми, Growy увеличава добивите на култури, защитава качеството на почвата и се справя с продоволствената несигурност.

Докладът определя недостига на дигитални умения като най-често посочваното предизвикателство, което засяга 61% от европейските предприятия. Регулаторната несигурност е друга пречка, посочена от 21% от предприятията, като тя нараства до 45% сред тези, които вече използват множество технологии с изкуствен интелект. Преодоляването на тези пречки е от решаващо значение за демократизирането на технологиите на AI в Европа.

AWS се справя с недостига на дигитални умения, обучавайки над 800,000 души в Европа, Близкия изток и Африка, като цели до 2025 г. да предостави на 29 милиона души в световен мащаб умения за работа с облачни технологии.

Въпреки опасенията на бизнеса, половината европейци смятат, че AI ще създаде повече възможности, отколкото рискове за сигурността на работните места и бъдещето на работата.

Освен това 65% очакват AI да трансформира здравеопазването и образованието през следващите пет години, а 52% смятат, че той ще играе решаваща роля за справяне с обществените предизвикателства.

Облачните технологии служат като основа за внедряването на дигитални и AI технологии, като 53% от европейските предприятия заявяват, че изчисленията в облак са станали по-важни от 2022 г. насам, а 80% ги смятат за съществени или важни. Ако тази динамика се запази, ЕС може да постигне целта си до 2030 г. 75% от предприятията да използват облачни технологии. AWS, която инвестира в икономическото и дигиталното бъдеще на Европа от 2007 г. насам, остава ангажирана да подкрепя този напредък чрез значителни инвестиции в облачна и гранична инфраструктура, създаване на работни места и разработване на продукти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.