НАЧАЛО Биткойн

Институционалните инвеститори и ролята им в бъдещето на Биткойн

23.02.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Институционалните инвеститори и ролята им в бъдещето на Биткойн

По данни на CryptoQuant от началото на февруари се наблюдава забележимо увеличение на неизразходваните транзакции (UTXO) с размер от 1,000 до 10,000 Биткойн (BTC) токена.

UTXO за BTC е мярка, която следи количеството криптовалута в адреса на портфейла, което остава недокоснато след транзакция.

От 1 февруари насам UTXO на притежателите на монети с авоари между 1,000 и 10,000 BTC се е повишило с 2%, както съобщава доставчикът на данни за веригата.

Обикновено, когато подобен скок в UTXO се случва заедно с рали на цените, това често показва рязко нарастване на натрупването от страна на институционалните инвеститори. То също така предполага, че големите притежатели на BTC, или китовете, може да придобиват значителни количества от водещата криптовалута и да ги разбиват на по-малки UTXO за съхранение или по-нататъшни инвестиции.

Предлагайки представа за неотдавнашното нарастване на UTXO, вариращи от 1,000 до 10,000 BTC, Crypto Dan, анализатор на CryptoQuant заяви: 

Тези суми е по-вероятно да бъдат приписани на китове или институционални инвеститори, а не на частни лица, особено след неотдавнашното одобрение на спот ETF за Биткойн, те се увеличават значително.

Институционалните инвеститори засилват присъствието си на пазара. Според Dan, въпреки че неотдавнашното покачване на UTXO за разглеждания диапазон на стойността на BTC “все още не е толкова изразено, колкото през втората част на бичия пазар през 2021 г.“, то все пак означава приток на институционална ликвидност на пазара.

Това твърдение беше потвърдено чрез оценка на индекса Coinbase Premium Index (CPI) на монетата, който проследява разликата между цените на BTC в Coinbase и Binance. Положителната и възходяща стойност на CPI показва силен натиск за покупки сред базираните в САЩ институционални инвеститори в Coinbase.

Данните от CryptoQuant показват, че CPI на BTC остава над нулевата линия от началото на февруари, като на 14 февруари достигна годишен връх от 0.122, което е сигнал за засилено присъствие на институционални инвеститори в този ден. Въпреки че към момента на писане на статията CPI на BTC се доближава до централната линия, той все още поддържа положителна стойност от 0,004.

Освен това, докато CPI на BTC намалява от пика си на 14 февруари, корейският премиум индекс (KPI) на монетата, който следи разликата в цените между южнокорейските борси и други, преживя рали през последните седмици. Когато CPI на BTC се повиши по този начин, това показва рязко нарастване на натиска за покупки сред корейските инвеститори на дребно.

Макар това засилено пазарно участие, което доведе до 25% увеличение на стойността на BTC през последния месец, анализаторът предупреди, че при бичи пазари, след значителен приток на институционални инвеститори, на пазара обикновено навлизат нови индивидуални инвеститори, което бележи края на бичия период.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Доминацията на Биткойн на крипто пазарите продължава да расте

Доминацията на Биткойн на пазара на криптовалути достигна най-високата си точка от три години насам, което показва силно търсене на американски борсово търгувани фондове (ETF), притежаващи най-големия дигитален актив.

16.04.2024 9:00 1 мин. четене

Биткойн ще се срине до $20,000 според икономист – каква е причината?

С нарастването на геополитическото напрежение и разрастването на сблъсъците в конфликта между Израел и Иран Биткойн е подложен на низходящ натиск.

15.04.2024 12:00 2 мин. четене

Исторически точен анализатор прогнозира нов връх на Биткойн

Трейдър, известен с това, че точно предсказа дъното на мечия пазар на Биткойн през 2018 г., сега предполага, че скорошната корекция позиционира BTC за потенциален скок до нов исторически връх.

15.04.2024 8:00 1 мин. четене

Биткойн и алткойните започват да се възстановяват – кавко следва?

През уикенда цената на Биткойн отбеляза значителен спад, който е един от най-силните през последните седмици.

15.04.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.