НАЧАЛО Други

Инфлацията в Турция наближава своя пик – централната банка готова да затяга мерките

10.05.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в Турция наближава своя пик – централната банка готова да затяга мерките

Централната банка на Турция преразгледа своята прогноза за инфлацията в края на годинатa, сигнализирайки за готовност за прилагане на допълнителни мерки за затягане на паричната политика, тъй като инфлацията наближава връх от до 75%.

Управителят Фатих Карахан, говорейки по време на презентация в Анкара, обяви, че сега централната банка очаква инфлацията да достигне 38% до края на 2024 г. спрямо предишната прогноза от 36%, като запазва прогнозата за следващата година от 14%. Тези прогнози се разглеждат като цели, които подчертават ангажиментът за борба с инфлацията с решителни действия.

Карахан повтори решимостта на централната банка да използва всички необходими мерки за справяне с инфлацията, като приписва корекцията на перспективите на по-силното от очакваното вътрешно търсене.

Въпреки преразглеждането, перспективата остава по-оптимистична в сравнение с повечето анализатори, анкетирани от Bloomberg, като горната граница на диапазона на прогнозата остава непроменена на 42%.

Това предполага, че централната банка е далеч от обмислянето на намаляване на лихвените проценти след поредица от агресивни мерки за затягане, които доведоха до увеличение на референтния лихвен процент от 8.5% на 50% от юни миналата година.

Карахан подчерта решимостта на централната банка да предотврати трайно влошаване на перспективите за инфлация, потвърждавайки ангажимента си за поддържане на строга позиция на паричната политика, докато инфлацията се изравни с целевите нива.

Представянето съвпада с очаквания пик на инфлацията в Турция, последван от постепенен спад, започващ от юни, воден от статистическите ефекти от високата базова година през 2023 г. и последиците от девет повишения на лихвите. Въпреки тези фактори, повишените инфлационни очаквания и силното вътрешно търсене поставят постоянни предизвикателства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС прогресивно интегрира свои собствени финансови системи

Иранският посланик в Русия, Казем Джалали, подчерта активното участие на Иран в усилията за сътрудничество с Русия в рамките на БРИКС по време на неотдавнашна пресконференция, проведена на 16 май.

20.05.2024 7:30 2 мин. четене

Ето какво може да привлече милиарди долари към крипто пазарите

В неотдавнашно изявление главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин подчерта значителен, но до голяма степен пренебрегван катализатор на крипто пазара.

20.05.2024 7:00 2 мин. четене

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.