НАЧАЛО Други

Инфлацията в Турция достига невероятните 70%

04.05.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в Турция достига невероятните 70%

Инфлацията в Турция, която и без това е сред най-високите в световен мащаб, продължи да се повишава за шести пореден месец, стимулирана от правителствени политики като увеличаване на заплатите въпреки агресивното повишаване на лихвените проценти.

Потребителските цени се повишиха с 69.8% на годишна база, което е най-бързият темп от края на 2022 г., спрямо 68.5% през март..

Месечният ръст на цените, предпочитаният показател на централната банка, остана стабилен на ниво от 3.18%. Турските парични власти предвиждат, че годишната инфлация вероятно ще достигне своя връх този месец, преди постепенно да се понижи до 36% до края на годината.

Очаква се централната банка да се въздържа от намаляване на разходите по заемите в продължение на няколко месеца. От юни насам тя повиши основния си лихвен процент от 8.5% на 50%, отбелязвайки значителна промяна в сравнение с предходните години, когато се съобразяваше с призивите на президента Реджеп Ердоган за разхлабена парична политика.

Онур Илген, ръководител в MUFG Bank Turkey AS, отбеляза:

“Инфлацията е под очакванията, а лирата се представя добре. Не виждам необходимост от допълнително повишаване на лихвените проценти предвид положителната траектория на лирата”.

По време на неотдавнашното решение на централната банка за лихвените проценти управителят Фатих Карахан подчерта постоянните опасения за инфлацията, особено в сектора на услугите.

Последните данни потвърждават устойчивия натиск върху цените през април.

Според официалната статистика инфлацията при услугите се ускори до 97% на годишна база от 96.5% през март. Същевременно увеличението на цените на основните потребителски стоки, което изключва променливите стоки като храните и енергията, нарасна от 75.2% до 75.8%.

Инвеститорите следят отблизо усилията на Турция за ограничаване на инфлацията, за да преценят кога тя може да стане привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции, особено в местни облигации, които някога бяха много търсени.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.