НАЧАЛО Други

Инфалцията в САЩ спада, но това поражда нови рискове

29.01.2024 10:35 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфалцията в САЩ спада, но това поражда нови рискове

В началото на годината служителите на Федералния резерв се сблъскват с неочаквано предизвикателство: Инфлацията намалява по-бързо от очакваното.

Макар че обикновено това би било положително развитие, то представлява дилема за Фед. Ако инфлацията постоянно достига целта на Фед от 2%, това означава, че реалните лихвени проценти – номиналните лихвени проценти, коригирани с инфлацията – са се увеличили, което потенциално може да попречи на икономическата активност. Следователно Фед е изправен пред въпроса кога и колко да намали лихвените проценти.

Предстоящото двудневно заседание, което ще приключи тази сряда, едва ли ще доведе до понижаване на лихвените проценти предвид стабилния растеж на икономиката.

Въпреки че през шест от последните седем месеца инфлацията, с изключение на храните и енергията, се задържа на или под 2%, Фед е предпазлив и иска да се увери в устойчивостта на тази тенденция, преди да обмисли намаляване на лихвените проценти.

Вместо това се очаква тази седмица представителите на Фед да направят значителна символична стъпка, като пропуснат да посочат в политическото си изявление, че е по-вероятно лихвите да се повишат, отколкото да се понижат. Това отдалечаване от тенденцията за затягане на лихвените проценти би било сигнал за готовност да се обмислят по-ниски лихвени проценти през следващите месеци.

По традиция Фед намалява лихвените проценти по време на икономически спад. Настоящата ситуация обаче е различна, тъй като икономиката демонстрира силен растеж през цялата предходна година. Загрижеността сега се върти около това дали облекчаването на инфлацията не означава, че реалните лихвени проценти може да са прекалено рестриктивни, ако Фед не предприеме действия.

Сред факторите срещу незабавното намаляване на лихвените проценти са неотдавнашният спад в доходността на облигациите и повишаването на цените на акциите, което би могло да стимулира икономическата активност и потребителските разходи. Някои експерти, като Уилям Инглиш, предполагат, че длъжностните лица могат да отложат намаляването на лихвените проценти до май или по-късно, в зависимост от икономическите показатели.

Аргументите за отложеното им понижение произтичат от несигурността на политиците относно трайните последици от последните инфлационни тенденции и възможността икономиката да поддържа малко по-висока инфлация. Политиците се стремят да избегнат сценария на намаляване на лихвените проценти само за да се наложи да ги повишат отново.

От друга страна, привържениците на по-ранното намаляване на лихвените проценти подчертават потенциалните рискове, свързани с изчакването на ясни сигнали за прекалено рестриктивни условия.

Те посочват силно задлъжнелите компании, особено в сектора на недвижимите имоти, които могат да изпитат затруднения, тъй като дългът им се рефинансира при по-високи лихвени проценти.

В обобщение, Федералният резерв е изправен пред деликатно балансиране, тъй като обмисля времето и степента на намаляване на лихвените проценти, преценявайки потенциалните ползи спрямо рисковете от твърде ранни или твърде закъснели действия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.