НАЧАЛО Регулации

МВФ би искал да регулира криптовалутите и да избегне забраната

февруари 27, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ би искал да регулира криптовалутите и да избегне забраната

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро разкри, че предпочита да регулира криптовалутите, а не да ги забрани.

В речта си на срещите на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру, Индия управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева сподели възгледите на агенцията спрямо дигиталните активи и обясни какво би искала да види по отношение на регулирането.

Макар да предупреди, че вариантът за забрана на криптовалутите не трябва да се отписва, Георгиева заяви, че доброто регулиране, предвидимостта и защитата на потребителите биха били по-добър вариант от пълната им забрана.

Георгиева подчерта, че МВФ подкрепя в голяма степен регулирането на света на дигиталните пари, което е основен приоритет за организацията. Тя също така призна, че все още има нужда от повече яснота около класификацията на този вид пари, което затруднява разграничаването между дигиталните валути на централните банки, подкрепени от държавата и публично емитираните криптоактиви и стабилни монети.

Предпочитанието на МВФ за регулация пред забрана е в съответствие с неотдавнашен документ, в който се препоръчват глобални регулаторни стандарти. Според доклада криптоактивите не могат да бъдат законно платежно средство, тъй като не са обезпечени, а напълно обезпечените стабилни монети създават “сравнително добро пространство за икономиката”.

Неподкрепените криптоактиви обаче са спекулативни, високорискови и не са пари.

Въпреки предпочитанията на МВФ за регулиране, Георгиева уточни, че забраната на криптовалутите все още е на дневен ред. Тя предупреди, че ако дигиталните активи започнат да представляват по-голям риск за финансовата стабилност, може да се вземе решение за забрана. По-специално невъзможността да се защитят потребителите от бързо развиващия се свят на криптоактивите би била основният катализатор за това решение.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Криптовалутата е на ръба на значителен подем – InvestAnswers


За да отговорят на тези въпроси и опасения, МВФ, Съветът за финансова стабилност и Банката за международни разплащания съвместно се подготвят да публикуват насоки за регулаторна рамка през втората половина на годината. Очаква се тези насоки да изяснят класификацията на дигиталните активи и да препоръчат регулации, които ще осигурят предвидимост и защита на потребителите, като същевременно намалят рисковете за финансовата стабилност.

В заключение, въпреки че МВФ не се застъпва за категорична забрана на криптовалутите е ясно, че дигиталните активи трябва да бъдат регулирани, за да се защитят потребителите и да се осигури финансова стабилност. Тъй като по-късно тази година се очаква да бъдат публикувани насоки за регулаторната рамка – индустрията ще трябва да работи с регулаторните органи за прилагане на отговорни и ефективни разпоредби, които балансират между иновациите и защитата на потребителите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

САЩ изследват мерки срещу потенциално разрастване на банковата криза

Горната граница на депозитното застраховане в рамките на FDIC е $250,000, но неотдавнашните банкови сривове доведоха до дискусии за увеличаване на тази сума.

март 22, 2023 17:00 2 мин. четене

Няма да има CBDC във Флорида, твърди губернаторът

В скорошна реч губернаторът на Флорида Рон ДеСантис призова за забрана на цифровите валути на централните банки (CBDC) в своя щат и призова други щати да последват примера му.

март 21, 2023 11:00 2 мин. четене

Питър Шиф смята, че банковите регулации могат да задълбочат икономическата криза

Балансът между регулациите и банковите институции се обсъжда отдавна, особено след големи икономически кризи. Питър Шиф, известен икономист, изрази убеждението си, че разширяването на банковите регулации може да допринесе за задълбочаване на икономическите кризи.

март 20, 2023 7:00 2 мин. четене

Банките в САЩ изразяват нарастващи притеснения за криза

Коалицията на средно големите американски банки в Америка (Mid-Size Bank Coalition of America – MBCA) е поискала от федералните регулаторни органи на САЩ да вдигнат границата на застраховката на всички депозити за следващите две години.

март 19, 2023 19:00 2 мин. четене