НАЧАЛО Други

Икономическата политика на Русия няма да издържи дълго

12.02.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономическата политика на Русия няма да издържи дълго

През март 2022 г. значителна турбуленция разтърси руската икономика.

Сривът на руската рубла предизвика шок на финансовите пазари, което доведе до зашеметяващия спад от 97% в стойността на корпоративните гиганти Газпром и Сбербанк, докато пред банкоматите в Москва започнаха да се образуват опашки.

В резултат на това имаше конфискуване на активи, вариращи от луксозни притежания на олигарси до замразяване на резервите на централната банка, възлизащи на $300 милиарда. Това действие, предприето от западните сили, беше отговор на нахлуването на Русия в Украйна, което представлява забележителен опит за финансово ограничаване.

Въпреки че се въздържаха да го определят като такова, западните правителства се включиха в нещо, което изглеждаше като финансово бойно поле с Кремъл, избягвайки пряка конфронтация между ядрени държави. Две години по-късно и в икономическия пейзаж настъпи забележителна трансформация. Президентът Путин наскоро рекламира Русия като най-бързо развиващата се икономика в Европа в дълго интервю, подкрепено от подобрената прогноза за растеж на нацията на Международния валутен фонд.

Това икономическо възраждане обаче е преплетено с преконфигурирането на Русия в мобилизирана военна икономика. С военните разходи и разходите за сигурност, скочили до нива, напомнящи за късната съветска ера, страната пренасочи значителни ресурси към своите военни усилия, особено за укрепване на отбранителни позиции в Източна и Южна Украйна. Въпреки че е изправена пред западните санкции, Русия поддържа нивата на производство на петрол и заобикаля ограниченията чрез новаторски тактики, като разполагането на таен флот от танкери.

Въпреки това този модел на растеж, силно зависим от приходите от петрол и външни фактори като Китай, е изправен пред неминуеми предизвикателства. Тъй като глобалното търсене на петрол достига своя зенит и се появяват алтернативни източници, уязвимостта на Русия става все по-очевидна. Освен това отвливът на кадри на нейното квалифицирано население и неустойчивият характер на растежа на БВП, произтичащ от военното производство, подчертават основните слабости.

Стратегията на Запада досега се характеризираше с нюансиран подход, насочен към ограничаване на икономическата устойчивост на Русия и удължаване на устойчивостта на конфликта. Дискусиите около използването на замразени руски активи за подпомагане на възстановяването на Украйна подчертават сложността, свързана с навигирането в това геополитическо блато. Въпреки че предложението има потенциал, то крие значителни рискове, включително потенциални последици върху глобалната финансова стабилност и дипломатическите отношения.

Тъй като напрежението продължава и конфликтът се развива, траекторията на руската икономика ще продължи да оформя геополитическия пейзаж, простиращ се далеч отвъд границите на Русия и Украйна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.