НАЧАЛО Други

МВФ очаква ръст на икономиката на Русия

02.02.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ очаква ръст на икономиката на Русия

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира значително ускоряване на експанзията на руската икономика, което се дължи на увеличените военни разходи при управлението на Владимир Путин.

Прогнозите сочат увеличение на БВП на Русия с 2.6% за текущата година, което надхвърля по-ранната прогноза на МВФ от октомври и леко изостава от очаквания ръст от 3% през 2023 г. Този скок от 1.5% е най-високият сред всички държави, включени в Световните икономически перспективи на МВФ, публикувани на 30 януари.

Тези прогнози подтикват към преоценка на въздействието на западните санкции върху икономическите ресурси на Русия, особено при финансирането на конфликта в Украйна.

Санкциите, наложени на Москва, обхващат различни икономически сектори, включително търговия, финанси, технологии, стоки с двойна употреба, промишленост, транспорт и луксозни стоки.

През ноември Министерството на отбраната на Обединеното кралство предупреди, че руската икономика е изправена пред риск от прегряване поради увеличените военни разходи, недостига на работна ръка и нарастващата инфлация.

Противно на очакванията последните данни показват устойчив растеж на руската икономика, стимулиран от увеличените разходи за отбрана и военни цели.

В неотдавнашно изказване Путин предположи, че ръстът на БВП през 2024 г. може да надхвърли прогнозираните от руските икономисти 3.5 % за 2023 г. Той отдаде ръста през 2023 г. на вътрешното потребителско и инвестиционно търсене, като подчерта рекордните разходи в строителството, селското стопанство, туризма и товарния транспорт.

Гуринчас приписа икономическия растеж на Русия на увеличените държавни разходи във “военната икономика“, като стабилните цени на суровините подкрепят приходите от износ, свързани с изкопаемите горива, и допринасят значително за цялостната икономическа активност. Въпреки това той отбеляза също, че дългосрочният потенциален растеж на руската икономика вероятно ще бъде ограничен в сравнение с периода преди пълномащабната инвазия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.