НАЧАЛО Други

Хедж фондовете се превръщат в заплаха за финансовите пазари

септември 6, 2023 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хедж фондовете се превръщат в заплаха за финансовите пазари

Най-влиятелните финансови политици в света определиха група хедж фондове като потенциален източник на нестабилност за финансовите пазари, което е сигнал за засилване на съществуващите опасения относно въздействието на техните инвестиции в облигации.

Съветът за финансова стабилност, съставен от водещи финансови министри, централни банкери и регулатори от цял свят, отправи предупреждение в сряда, като подчерта, че част от индустрията на хедж фондовете има “значителен синтетичен ливъридж“.

Ролята на хедж фондовете, както и на други финансови субекти като мениджъри на активи и пенсионни фондове, на пазарите на облигации е обект на засилен контрол от март 2020 г. насам, когато доходността на държавните облигации на САЩ рязко нарасна поради внезапно намаляване на търсенето.

Фалитът на Archegos Capital Management през 2021 г. допълнително подчерта как ливъриджът може да се разпространи на пазарите и в банковата система, когато силно концентрирани залози върху движението на цените на акциите се объркат.

СФС отбеляза, че пазарите все още остават “податливи” на “допълнителен ликвиден натиск” от страна на небанковите финансови институции. Същевременно съветът спомена, че в рамките на сектора на хедж фондовете има група, която често преследява макростратегии и стратегии за относителна стойност, с изключително високи нива на синтетичен ливъридж. Въпреки това конкретни институции не бяха посочени.

Синтетичният ливъридж се използва за повишаване на възвръщаемостта или за хеджиране на позиции и включва използването на деривати или сложни финансови инструменти, често държани извън баланса. Регулаторните органи смятат, че той е труден за оценяване в сравнение с обикновеното заемане, тъй като е по-трудно да се преценят експозициите на институциите, а задълженията могат да нарастват бързо.

Макрохедж фондовете правят залози за посоката на развитие на активите или лихвените проценти, докато фондовете за относителна стойност имат за цел да се възползват от пазарната неефективност, като например разликите между цените на фючърсните договори и базовите активи.

Инвестициите на хедж фондовете в облигации с ливъридж бяха посочени като фактор, допринесъл за периода на сътресения в американските държавни ценни книжа през март 2023 г. В отговор Гари Генслер, председател на Комисията по ценни книжа и борси, се застъпи за засилен контрол върху тези фондове.

Въпреки регулаторните заплахи за засилен надзор в някои области на пазара се наблюдаваше продължаващо нарастване на експозициите. Неотдавнашен документ на Федералния резерв разкри, че към 9 май условните шорт позиции на хедж фондовете в пет- и десетгодишни щатски държавни ценни книжа са достигнали рекордни стойности.

ФСБ също така изтъкна потенциала за “скрит ливъридж” в хедж фондовете, тъй като те често вземат заеми от множество първокласни брокери, за да увеличат залозите си. Според СФС концентрацията на заеми от няколко първокласни брокери може да засили сътресенията и да ги разпространи в цялата финансова система.

Ръководител на компания, специализирана в подобни сделки, заяви, че хедж фондовете са се включили прекомерно на пазара и предупреди, че може да последват регулаторни ограничения върху размера на ливъриджа, до който тези фондове могат да имат достъп чрез репо пазара.

СФС вече започна усилия за справяне с ливъриджа при небанковите субекти и обяви, че тази област ще бъде “ключов фокус на политиката през 2024 г.“. Техните цели включват преодоляване на пропуските в данните за експозицията на небанковите финансови институции, потенциално чрез обобщаване на информацията от регистрите на транзакции и банките, предоставящи ливъридж. 

Те също така търсят мерки за ограничаване на “прекомерното поведение на ливъридж“, което може да включва повишени изисквания за допустими отклонения и маржове по сделки с деривати и сделки за финансиране на ценни книжа, както и мерки за подобряване на управлението на риска от страна на първостепенните брокери и подобряване на ликвидната готовност на небанковите инвеститори.

Източник: FT

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.