НАЧАЛО Блокчейн

Ето защо мрежата на Solana спря да работи тази седмица

10.02.2024 12:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо мрежата на Solana спря да работи тази седмица

На 6 февруари блокчейна на Solana претърпя забележително прекъсване с продължителност около пет часа, което хвърли светлина върху основните технически предизвикателства в нейната инфраструктура.

Като основен виновник за спирането на финализирането на блоковете беше идентифициран критичен бъг, което накара инженерните екипи на Solana да проведат задълбочено разследване на инцидента. Това събитие повдигна въпроси относно надеждността и децентрализацията на мрежата.

Прекъсването произтичаше от бъг във функцията “LoadedPrograms” на Solana, която отговаря за управлението на кеша за JIT (just-in-time) компилацията на смарт договори в мрежата.

Този бъг доведе до безкраен цикъл на прекомпилиране за конкретни програми, разположени с наследени зареждащи устройства, което на практика спря работата на мрежата. Ситуацията се влоши от неотдавнашното внедряване на нова система за управление на кеша, чиято цел е да намали дублирането и да повиши ефективността.

Реакцията на Solana беше бърза, като инженерите бързо намериха и приложиха решение в рамките на няколко часа. Беше внедрена актуализация на софтуера (v1.17.20), за да се забрани използването на уязвимите наследени зареждащи устройства, като се намали рискът от подобни инциденти в бъдеще.

Въпреки че прекъсването имаше временно въздействие върху пазарната позиция на Solana, което доведе до лек спад в стойността на нейния местен токен SOL, бързото възстановяване и прозрачното справяне с проблема помогнаха за облекчаване на дългосрочните опасения. ю

Това събитие предизвика нови дискусии относно деликатния баланс между мащабируемостта, сигурността и децентрализацията в блокчейн мрежите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Бум на DeFi пространството – над $80 милиарда вече за заключени в различни проекти

Секторът на децентрализираните финанси (DeFi) претърпя забележителна еволюция, белязана от значително увеличение на общата заключена стойност (TVL), която вече надхвърли $80 милиарда.

26.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн все още има един голям проблем, който трябва да разреши

Първоначално Lightning Network изглеждаше обещаващо решение на предизвикателствата, свързани с мащабируемостта на Биткойн.

25.02.2024 20:20 2 мин. четене

Потребителите на Shibarium намаляват – какво означава това за цената на SHIB?

Shibarium, платформа работеща в рамките на екосистемата Shiba Inu (SHIB), напоследък се радва на рязко повишаване на активността.

23.02.2024 10:00 1 мин. четене

Голям ден за една от най-популярните криптовалути на пазара

В сектора на криптовалутите на хоризонта се задава значимо събитие, което ще се разгърне с дебюта на смарт договори в основната мрежа на мрежата Stellar (XLM).

20.02.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.