НАЧАЛО Други

Ето защо OpenAI уволни Сам Алтман миналия ноември

29.05.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо OpenAI уволни Сам Алтман миналия ноември

В скорошно интервю за подкаста на TED AI Show, Хелън Тонер, бивш член на борда на OpenAI, хвърли светлина върху това защо компанията реши да отстрани изпълнителния директор Сам Алтман миналия ноември.

Тонер обвини Алтман, че възпрепятства усилията на борда, отмъщава на критиците и насърчава токсична работна среда.

Тонер обясни, че бордът на OpenAI, предназначен да даде приоритет на мисията на компанията за обществено благо пред печалбите, е намерил за предизвикателство да изпълни ролята си поради действията на Алтман. Тя твърди, че той е укривал информация, представял е погрешно дейностите на компанията и понякога е лъгал борда. Тези действия са затруднили ефективното управление на борда.

Решението да се уволни Алтман на 17 ноември не е взето лесно, според Тонер. Бордът започнал седмици на интензивни дискусии и запази плана в тайна, за да попречи на Алтман да подкопае усилията им. Въпреки внимателното им планиране, Алтман беше нает отново в рамките на няколко дни след значителна реакция от страна на служителите и обществеността и бордът беше преструктуриран.

Тонер, заедно с бившия член на борда на директорите Таша Макколи, споделиха за проблематичното поведение на Алтман в статия за The Economist. Тя даде примери като бордът да научи за пускането на ChatGPT чрез социалните медии, а не от Алтман. Той също така не разкрил финансовите си интереси в компанията.

Ситуацията се влоши, след като Тонер е съавтор на критична изследователска статия за безопасността на изкуствения интелект, като според съобщенията Алтман се обиди и използва, за да я дискредитира сред другите членове на борда. Този инцидент допълнително подкопа доверието в директора на технологичния гигант, тъй като беше част от модел на поведение, който направи невъзможно бордът да разчита на неговите изявления.

Усилията за справяне с тези проблеми чрез нови политики бяха посрещнати със съпротива и други ръководители започнаха да споделят своите негативни преживявания с Алтман, описвайки токсична атмосфера и случаи на психологическо насилие. Въпреки тези усилия, огромната подкрепа на служителите за Алтман, отчасти водена от страх от възмездие, доведе до неговото възстановяване на работа.

Тонер също подчерта проблемната история на Алтман с предишни работодатели, цитирайки доклади за неговото „измамно и хаотично поведение“ както в Y Combinator, така и в стартъпа му Loopt. Тя подчерта, че проблемите с Алтман не са уникални за OpenAI, а са в съответствие с миналото му поведение.

Последиците от временното отстраняване на Алтман продължават да засягат OpenAI, като няколко ключови членове на персонала подадоха оставка поради несъгласия с ръководството. Въпреки сътресенията, OpenAI остава ангажиран с мисията си, като Алтман вече ръководи нов екип за безопасност и сигурност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия приключи 50-годишната си сделка със САЩ за петродолара

В света на финансите предстои голяма промяна, тък като на 9 юни Саудитска Арабия реши да не подновява споразумението си за петродолара със САЩ.

13.06.2024 14:30 1 мин. четене

Топ банката на Сингапур планира да управлява $370 милиарда до 2 години

DBS Group, която е най-голямата банка в Югоизточна Азия, се стреми към това да управлява 500 милиарда сингапурски долара ($369.7 милиарда) до 2026 г.

13.06.2024 14:00 1 мин. четене

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.