НАЧАЛО Други

Търговската война между Европа и Китай – какво трябва да знаем

29.05.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Търговската война между Европа и Китай – какво трябва да знаем

Европейският съюз разследва вноса на определени стоки от Китай, за да установи дали те се продават под себестойност или са несправедливо субсидирани от Пекин.

В отговор Китай подозира Европа в дъмпинг на първокласен алкохол на своя пазар и намеква за потенциални ограничения върху европейските луксозни автомобили и свинско месо.

Тази динамика на взаимоотношенията показва, че ЕС, който през миналата година имаше двустранен търговски дефицит на стоки от близо €300 милиарда и сега се стреми да го намали, може би е на ръба на търговска война с Китай.

Търговските експерти в Брюксел и ръководителите на автомобилната индустрия в Щутгарт, Мюнхен и Волфсбург очакват с нетърпение резултатите от разследването на ЕС за това дали Китай не субсидира несправедливо своята индустрия за електрически превозни средства (ЕПС).

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен инициира проучването миналата есен. Според графика на разследването всички временни мита трябва да бъдат обявени на пазарните участници до началото на юни, което потенциално да постави темата за търговията на дневен ред точно преди европейските избори, насрочени за 6-9 юни.

През последните години европейският внос на китайски електрически превозни средства рязко нарасна, като между 2021 и 2023 г. се увеличи повече от два пъти до над 430,000 превозни средства годишно на стойност €10 милиарда, според данни на Института за международна икономика „Питърсън“. Обратно, европейският износ на електромобили за Китай е незначителен, което поражда опасения в Брюксел, че пазарът на ЕС може да бъде претоварен, което ще застраши вътрешната му промишленост.

Макар че Брюксел има вероятност да открие доказателства за нелоялна държавна помощ, размерът на вносните мита, които ще наложи на китайските електромобили от компании като BYD, остава неясен. Понастоящем ЕС прилага мито от 10% за всички вносни автомобили. Според анализатори от Rhodium Group, за да се изравнят условията на конкуренция, това мито ще трябва да се увеличи до 50%.

През тази година ЕС започна множество разследвания, като последните са насочени към стоманени тръби, хранителната добавка лизин и вкусовия компонент ванилин, с което общият брой на разследваните продукти достигна поне 13. Макар че нито един от тези случаи не е толкова значим, колкото разследването на електромобилите, те все пак вероятно ще привлекат вниманието на Пекин.

Освен това Европа активно използва икономическия си арсенал, съчетавайки търговски и конкурентни инструменти, за да се справи с китайските оферти за договори за европейски вятърни паркове, продажбата на скенери за летищна сигурност и снабдяването на Пекин с медицинско оборудване.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.