НАЧАЛО Други

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

04.03.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

В неотдавнашно съобщение уважаваният инвеститор очерта няколко критерия, които обикновено използва за идентифициране на балон, включително прекомерно високи цени спрямо стойността, признаци за неустойчив растеж, приток на неопитни купувачи, които се занимават със спекулации, и значителна част от покупките, финансирани с дълг.

Далио отбеляза, че след като е оценил американския фондов пазар по тези критерии, включително сегментите, които са преживели забележителни ралита и са привлекли вниманието на медиите, той не забелязва значителни признаци на балон.

Макар че S&P 500 достигна поредица от рекордни стойности през 2024 г., като от началото на годината досега е нараснал с над 8%, вниманието продължава да е насочено към така наречените “Великолепни седем” акции: Apple, Amazon, Tesla, Nvidia, Microsoft, Alphabet и Meta.

Въпреки някои дебати сред финансовите експерти по отношение на потенциалната фрагментация на тази група, особено при спада на Tesla и неотдавнашните предизвикателства пред Apple, Далио признава тяхната роля за стимулиране на общия пазарен растеж.

Въпреки това той изказа предположение, че макар тези акции да проявяват известна пестеливост, те не показват пълноценен балон, като се позова на леко повишените оценки спрямо печалбите, бичите настроения без излишък и липсата на значителен ливъридж или приток на неопитни инвеститори.

Макар че настроенията на инвеститорите, както се вижда от проучванията на Bank of America и докладите на клиентите на Charles Schwab, изглеждат оптимистични, Далио предупреди за рискове от спад, особено ако очакванията, свързани с генеративния изкуствен интелект, не се сбъднат.

Въпреки това историческите данни, както подчертават Николас Колас и Джесика Рейб от DataTrek Research, показват, че настоящите печалби на фондовия пазар не са показателни за балон, като се има предвид тригодишната възвръщаемост на цените на S&P 500 от 31%, която е под нивата, обикновено свързвани с формирането на балон.

В заключение, въпреки че признават потенциалните рискове, и Далио, и пазарните анализатори предполагат, че настоящата пазарна среда не проявява характеристики, съответстващи на балон на фондовия пазар, което дава известно успокоение на инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.