НАЧАЛО Други

Ето какво държи цените на петрола толкова ниски

07.02.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво държи цените на петрола толкова ниски

Според Вики Хълъб, главен изпълнителен директор на Occidental Petroleum, петролният пазар е на прага на значителен обрат.

Главният изпълнителен директор на енергийния гигант изтъкна излишъка на петролния пазар като основен фактор, ограничаващ цените. Прогнозите на Международната агенция по енергетика сочат умерен ръст на световното търсене на петрол за 2024 г., докато световното предлагане на петрол се очаква да достигне рекордно високи стойности от 103.5 милиона барела на ден през тази година.

Този дисбаланс между търсенето и предлагането допринесе за неотдавнашния спад на цените. Въпреки това Хълъб предупреди, че ситуацията е на път да се обърне, като през следващите години преобладаваща тенденция ще бъде недостатъчното предлагане.

Въпреки краткосрочния спад в търсенето на суров петрол, Хълъб подчерта постоянните дългосрочни предизвикателства пред предлагането, дължащи се на неспособността на индустрията да попълни адекватно настоящите нива на производство. Тя отбеляза, че през последното десетилетие световните петролни резерви са били попълнени с по-малко от половината от добития петрол.

Хълъб посочи значителна промяна в индустрията, заявявайки, че повечето големи петролни находища са били открити преди 2000 г., което показва предстоящ недостиг в предлагането в рамките на няколко години. Това мнение се споделя и от други анализатори на петролния пазар, които прогнозират, че недостатъчното предлагане на суров петрол ще окаже натиск за повишаване на цените на петрола.

От Goldman Sachs по-рано изчислиха, че хроничният недостиг на инвестиции в отрасъла може да доведе до “суперцикъл” на суровините, който потенциално да повиши цените на суровия петрол до $100 за барел.

В стремежа си да стабилизира цените ОПЕК+ въведе съкращения на доставките. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия отхвърли неотдавнашния спад на цените на петрола като тактика, използвана от пазарни спекуланти, като подчерта ангажимента на картела да управлява световните цени на суровия петрол.

ОПЕК пое ангажимент да намали производството с 2.2 милиона барела на ден през това тримесечие, като в момента се обсъжда възможността за удължаване на тези съкращения и през следващата година.

Досега обаче въздействието на усилията на ОПЕК беше ограничено, отчасти поради увеличеното производство в други страни, особено в САЩ. Агенцията за енергийна информация съобщи за рекорден добив на петрол през 2023 г., като очакванията са за по-нататъшно увеличение през 2024 и 2025 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.