НАЧАЛО Други

Пазарът на петрол нестабилен след изявление на Фед

06.02.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на петрол нестабилен след изявление на Фед

Цените на петрола се повишиха, възстановявайки се от последното триседмично дъно, тъй като търговците оцениха ескалацията на геополитическото напрежение и ястребовите забележки на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Цената на West Texas Intermediate надхвърли $72 за барел, след като се колебаеше през целия ден, като ръстът в края на деня бе подкрепен от възстановяването на капиталовите пазари от по-ранните дъна.

Освен това засилените удари на САЩ по йеменските хути, най-значителните от 11 януари насам, допринесоха за подкрепа на цените.

Въпреки повишените рискове за корабоплаването в Червено море поради конфликта обаче изобилните доставки на петрол смекчиха премията за геополитически риск.

По-широките пазарни нагласи отслабнаха след коментарите на Пауъл в неделя, които предполагат, че намаляването на лихвените проценти може да бъде отложено след март, докато Фед прецени дали инфлацията намалява устойчиво.

Освен това доларът се покачи до най-високото си равнище от близо три месеца, намалявайки привлекателността на суровините, оценявани в тази валута.

Миналата седмица цените на суровия петрол се понижиха, заличавайки по-голямата част от печалбите, постигнати по-рано през годината, на фона на дискусиите за спиране на четиримесечния конфликт между Израел и Хамас. Въпреки това съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан посочи в неделя, че споразумение не е предстоящо.

На други места се очаква значителна част от капацитета за рафиниране да бъде изключен след пожар в съоръжение на “Лукойл” в руския Волгоград, за който се твърди, че е причинен от свален от Украйна дрон.

Фючърсите върху дизеловото гориво в Европа поскъпнаха с цели 2.6 % в понеделник, отбелязвайки най-голямото увеличение от една седмица насам. В САЩ най-голямата рафинерия в Средния Запад – заводът на BP Plc в Уайтинг, Индиана, също не работи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.