НАЧАЛО Други

Ето как да се справите с тежките времена на крипто пазарите

декември 14, 2022 9:57 6 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как да се справите с тежките времена на крипто пазарите

Първото нещо, което трябва да знаете за менталните модели, е, че много малко хора ги използват в ежедневието си. Причината е проста - примитивните ни мозъци не са устроени така, че да използват сложни методи за достигане до заключения, особено на финансовите пазари.

Мозъкът ни е устроен по-скоро за бързина, отколкото за точност. Като цяло не обичаме да прекарваме много време в мислене, затова насочваме вниманието си към краткосрочни цели и инстинкти.

От януари 2022 г. насам пазарът претърпя огромни загуби, като много активи загубиха до 90% от стойността си, което прави обстоятелствата особено тежки.

Това може да е труден период за новите трейдъри, които тепърва ще преживяват възходите и паденията на този пазар. Правилните ментални подходи обаче могат да им помогнат да погледнат по-реалистично на пазара и в резултат на това да им дадат по-добра насока. Ето защо ще разгледаме шест от тях, които могат да помогнат на новите криптоинвеститори в мечия пазар.

Кръг на компетентност

Един от най-важните елементи в търговията и инвестирането е кръгът на компетентност. Дори опитни инвеститори като Уорън Бъфет са коментирали важността му.

Кръгът на компетентност по същество означава, че трейдърите трябва да се концентрират върху своята област на компетентност и да не се страхуват да признаят невежеството си. За новите инвеститори, които не могат да преценят накъде ще тръгне дадена сделка, разумното решение би било да се откажат от нея и да се съсредоточат върху областите си на компетентност. Има разлика между хазарта и инвестирането и макар че има място и за двете, за инвеститорите е по-добре да вземат по-информирани решения.

Ето защо е важно човек да се съсредоточи върху активи, за които знае, вместо да се занимава с търговия извън своята област на компетентност. Не винаги се доверявайте на шума. Трейдърите трябва да се съсредоточат първо върху това, което познават и разбират, и да видят какви сделки могат да направят.

Предразсъдъци при потвърждение

Предразсъдъкът при потвърждение не е мисловен модел, който инвеститорите трябва да възприемат, а по-скоро трябва да се предпазят от него. Пристрастието към потвърждение се отнася до склонността на хората да интерпретират информация и факти в съответствие с предварително изградените си представи.

Това е капан, в който попадат много хора, особено в първите години на кариерата си. В самия разгар на бичия пазар много хора говореха за това, че Биткойн ще достигне $100,000.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква ни глобален икономически колапс – Робърт Кийосаки


Много начинаещи трейдъри видяха в тези анализи на опитни хора в бранша знак да продължат да акумулират. Те обаче бяха водени най-вече от пристрастия и желание да ги потвърдят, тъй като мнозина се надяваха на рязко покачване на пазара. Поради тази надежда те тълкуваха анализи, които са спекулации, като факти.

Разбира се, последствията от това поведение се материализираха. Към май пазарът капитулира, а към април вече никой не говореше за това, че Биткойн ще достигне $100,000. Интересното в случая е, че вероятно е имало толкова технически анализи, предсказващи мечи пазар, колкото и такива, предсказващи бичи пазар. Но желанието на някои трейдъри да потвърдят пристрастията си ги тласна да се фокусират върху положителната прогноза, а не върху негативната.

За да не попадне в този мисловен капан, човек трябва внимателно да оценява заключенията си. Дали изводите, до които стига, се основават на факти или на надежди? Човек трябва също така сериозно да обмисли факта, че неговото възприятие невинаги съвпада с реалността.

Инверсия

Много трейдъри мислят по отношение на нещата, които искат, а не по отношение на нещата, които искат да избегнат. Например, новите трейдъри често имат цели за това колко искат да направят от дадена сделка. Обикновено те нямат цел за това колко не искат да загубят.

Макар че може да е полезно да се съсредоточите върху това, което искате по време на бичия пазар, разумно е да разгледате също толкова сериозно какво не искате да ви се случи по време на мечия пазар.

Например, вместо да купуват активи, защото ще удвоят стойността си след година или две, инвеститорите трябва да ги купуват, защото смятат, че активите няма да загубят половината от стойността си след година или две. Това е разумен подход, който трябва да се възприеме на пазар, в който активите по-скоро падат, отколкото нарастват. Освен това активите, които е малко вероятно да загубят стойността си още повече, често са същите активи, които биха могли да удвоят стойността си.

Маймуните и пишещите машини

Много трейдъри приемат, че миналото ни казва много за бъдещето, а това често е вярно. Човек може да разгледа миналото ценово поведение на определени активи и след това да използва тази информация, за да направи обосновани предположения за бъдещето.

Важно е обаче да се помни, че тези предположения си остават предположения. А в някои случаи те могат да се окажат съвсем безполезни.

Насим Талеб обяснява това перфектно в книгата си „Измамени от случайността“. В книгата той пише:

Ако се поставят безкраен брой маймуни пред (силно конструирани) пишещи машини и се оставят да натискат клавишите на случаен принцип, със сигурност, една от тях ще създаде точна версия на „Илиада“.

По-нататък той пита дали някой би заложил, че същата маймуна ще напише на машина следващата „Одисея“. Разбира се, това би било лош залог, тъй като в първия случай маймуната е написала „Илиада“ само по случайност. Много неща се случват случайно.

Този урок е особено важен за новите криптотрейдъри, които виждат в мечите пазари възможност да купуват алткойни на ниска цена. Истината е, че много от тези монети станаха популярни само благодарение на случаен хайп – може би благодарение на някой туит или коментар на влиятелен човек. Залагането на завръщането на тези активи, само защото са били популярни в миналото, е грешка, която трябва да се избягва.

Въпреки че миналото понякога ни подсказва нещо за бъдещето, историческите събития често не са добра индикация за бъдещето.

Маржин на сигурност

Всеки трейдър, който се счита за опитен, знае колко важен е маржина на сигурност при търговията. Това обаче е и модел, който хората трябва да помнят, когато нещата вървят добре.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Сега е моментът да се купува Биткойн – М. Кайзер


Всеки е гений в бичи пазар, а този пазар често възнаграждава прекомерния риск. Това често означава, че трейдърите са по-склонни да не са предпазливи при вземането на инвестиционни решения. Това важи както за новите трейдъри, така и за институционалните фондове.

Например Sequoia Capital направи грешката да подкрепи FTX, въпреки че не знаеше почти нищо за компанията. Те подкрепиха компанията, въпреки че Сам Банкман-Фрийд играеше видеоигра по време на представянето пред компанията.

Бичият пазар може да възнагради това поведение, но мечият пазар ще го накаже. Човек трябва да е сигурен, че може да си позволи загубите, които по-рисковите му инвестиции могат да реализират.

Бръсначът на Окам

Бръсначът на Окам е важна концепция, с която трябва да се работи, когато се опитвате да осмислите мечия пазар. Новите трейдъри могат да научат за сложни рационализации, които се опитват да обяснят провала на определени активи и проекти.

Добре би било обаче новите трейдъри да запомнят, че колкото по-сложен е един отговор, толкова по-вероятно е той да е погрешен или подвеждащ. В повечето случаи най-простото обяснение е правилното.

Може би причината за провала на проекти като Luna не е в някакъв сложен алгоритмичен хак, а в това, че проектът е бил фундаментално нестабилен. Може би причината, поради която FTX се срина, е, че Банкман-Фрийд използва средствата на инвеститорите за други проекти, а не някаква огромна и свръх-комплексна счетоводна грешка, както изглежда намеква той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене

Роднините на Сам Банкман-Фрийд не сътудничат на FTX за разследването

Някои от близките роднини на Сам Банкман-Фрийд не сътрудничат на разследването свързано с FTX и според адвокатите на компанията трябва да бъдат разпитани в съда.

януари 27, 2023 12:30 2 мин. четене

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене