НАЧАЛО Други

Ето как новата валута на БРИКС може да повлияе на долара

25.05.2024 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как новата валута на БРИКС може да повлияе на долара

Алиансът БРИКС е начело на усилията за намаляване на господстващото положение на щатския долар и за насърчаване на използването на местни валути с цел да се укрепят икономиките на страните и да се намали зависимостта от щатския долар.

Тъй като Изтокът се стреми да оспори финансовото надмощие на Запада, страните от БРИКС се застъпват за отказ от долара при трансграничните транзакции.

Нарастващият дълг от почти $34.5 трилиона в САЩ и потенциалното въздействие на американската рецесия върху други икономики подчертават спешната необходимост държавите от БРИКС да диверсифицират резервите си и да намалят експозицията си към зелените пари.

Вследствие на това БРИКС призовава другите държави да приемат местните валути за международната търговия, като се стремят да намалят уязвимостта, свързана със зависимостта от щатския долар.

В допълнение към насърчаването на използването на местни валути БРИКС проучва и възможността за въвеждане на нова валута за вътрешна търговия в рамките на алианса. Макар и все още в ранен етап, разработването на валута на БРИКС е сигнал за съгласувани усилия да се оспори статутът на щатския долар като световна резервна валута.

Въвеждането на валута на БРИКС може да постави няколко предизвикателства пред щатския долар:

  • Намаляване на международното търсене на щатския долар, което ще се отрази на динамиката на търсенето и предлагането му.
  • Отслабване на позицията на щатския долар като преобладаваща резервна валута в световен мащаб.
  • Укрепване на местните валути в страните от БРИКС, което потенциално може да оспори доминиращата позиция на щатския долар на валутните пазари.

Тези събития биха могли да се развият в рамките на сравнително кратък период от две години след евентуалното въвеждане на валута на БРИКС. Последиците от отдръпването на страните от алианса от долара в търговията се простират отвъд финансовите пазари, като оказват влияние върху различни сектори на американската икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.