НАЧАЛО Други

Ето как да разберете дали даден крипто проект е измама

17.10.2022 20:52 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как да разберете дали даден крипто проект е измама

Криптоиндустрията е известна с непрекъснатите си иновации. Проектите предлагат различни начини за решаване на проблеми от реалния свят.

Доста често тези решения достигат ниво на сложност, което може да бъде объркващо за средностатистическия потребител.

Измамниците измислят и по-сложни схеми, за да се възползват от по-малко опитните – от традиционното манипулиране на цените до вкарването на грешки в приложенията, които управляват и съхраняват дигитални активи.

При криптовалутите класически начин за измама на потребителите е така наречения “rug-pull” – схема, чрез която измамниците създават нова монета и я популяризират агресивно, като разчитат на фалшиви или преувеличени твърдения.

price manipulation

Целта е да се повиши цената на токена, като се обещаят лесни печалби. Измамниците са достатъчно внимателни, за да генерират фиктивен обем на търговия през определен период от време и да създадат впечатление, че проектът е устойчив в дългосрочен план (фактор, който отличава типичния rug pull от “пъмп и дъмп” схеми).

Когато проектът стане достатъчно голям, “екипът”, който обикновено е най-големият притежател на дадения актив, изпреварва тълпата, като продава всичко, прибира големи печалби и оставя инвеститорите с безполезни токени.

По-долу можете да видите списък с елементи, които подсказват, че проектът може да е потенциална измама, която се опитва да популяризира напълно безполезен токен.

Документация (бяла книга)

Бялата книга обяснява целта на технологията на проекта. Потребителите трябва да бъдат скептични към бяла книга, която посочва само това, което ще повиши цената на токена, а не обяснява кода, икономиката, бизнес модела и други важни аспекти на проекта.

Сериозните проекти обикновено имат изчерпателни бели книги и изследвания, които обосновават целта им.

Екипът

Съществуват някои класически алармиращи признаци по отношение на самоличността, професионалния опит и връзките на екипа на даден проект.

Добър знак е, ако екипът е подложен на т.нар. “doxing”. Doxing е, когато членовете на екипа на даден проект са разкрили публично лична информация за себе си, което допринася за цялостното доверие в проекта.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн (BTC) е подценен в момента, твърди анализатор


Бъдете предпазливи по отношение на преждевременните съобщения за партньорство. Особено ако проектът не съществува от много време. Изграждането на солидна репутация сред компании като фирми за рисков капитал, медии или голяма борса изисква време и усилия.

 

Съмнителните одобрения или известните личности, които “пробутват” даден токен, също могат да допринесат за това проектът да изглежда по-важен, отколкото е. Не забравяйте, че целта на измамника е да увеличи усещането за важност на проекта, което след това се превръща в положително ценово действие, което впоследствие поражда “страх от пропускане” (FOMO) в евентуалните му жертви.

Пътна карта

Пътната карта обяснява плана за приемане на технологията на протокола. Тя много прилича на твърде опростена версия на бялата книга, обобщаваща дългосрочната стратегия на проекта. Пътната карта включва и съответните минали постижения. Ако тя е нереалистична или не съществува, това вероятно е “exit” измама.

Ликвидност

Проверете къде се търгува токена. Ако се търгува на много малко борси, централизирани и/или децентрализирани, има голяма вероятност да е измама.liquidity

Установяването на това колко ликвидност има зад даден токен е също толкова важно. В DeFi, както и в традиционните финанси, ликвидността е общата стойност на активите, налични за търговия на даден пазар или пул. Ниската ликвидност обикновено означава, че даден криптопроект е в началото на своето съществуване или не се използва много.

Уебсайт и дейност в социалните медии

Лош уебсайт, който изглежда като създаден по шаблон и изглежда аматьорски, е лош знак. Полезен съвет е да проверите домейна в Whois. Някои юрисдикции са общоизвестни с това, че хостват измамни уебсайтове.

Ако сайтът изглежда добре на пръв поглед, преглеждането на външните връзки към сайтове, включващи съдържание, свързано с проекта, като например блог, ще разкрие ценна информация. Счупените връзки или лошото и неактуално външно съдържание могат да ни подскажат доколко екипът се грижи за дългосрочните планове на проекта.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Cardano ще надмине Етериум, твърди противоречив крипто инфлуенсър


Фалшиви препратки като споменавания, че проектът е включил свързано съдържание в големи медийни сайтове, когато това не е така, определено не е добър знак. Фалшивите или преувеличени изявления и препоръки също трябва да се разглеждат скептично.

Ако потребителите в социалните медии се оплакват от дефектен аспект на токена или протокола, а екипът не реагира или не дава ясна информация по отношение на твърденията, стойте настрана от този проект. Четенето във форуми като Reddit или Twitter е отличен начин да откриете цялостното настроение на общността на даден проект.

Криптовалутите дариха много ранни инвеститори със сериозни печалби, което доведе до високи очаквания сред много други, които станаха жертва на измамници, обещаващи да реализират следващият голям проект.

Надлежната проверка и стриктното проучване са задължителни, ако искате да избегнете загубата на активите си. Особено в индустрия с постоянни иновации, разпознаването на най-новите форми на измама не винаги е толкова лесно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Глоба за милиарди заплашва Microsoft в Европа

На Microsoft може да бъде наложена глоба в размер до 1% от годишните ѝ приходи в Европейския съюз, ако не отговори на искане за предоставяне на информация до 27 май.

19.05.2024 21:00 2 мин. четене

6 съвета за търговията с криптовалути

През последните години криптовалутите спечелиха значително внимание и популярност. Тези дигитални активи предлагат редица предимства пред традиционните валути, като например по-голяма сигурност и неприкосновеност на личните данни, по-ниски такси за транзакции и децентрализиран контрол.

19.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.