НАЧАЛО Регулации

ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

октомври 4, 2022 22:04 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

Европейският парламент гласува в подкрепа на решение, което представлява значителна крачка за блокчейн пространството. 

Резолюцията се бори както с укриването на данъци чрез крипто активи, така и с рационализирането на правилата за тяхното данъчно облагане.

Това решение се опитва да определи какво прави едно събитие облагаемо с данък и предполага, че конвертирането от крипто във фиатна валута е най-реалистичният вариант. 

Европейската комисия все още не е определила ясно това и други възможни облагаеми събития и разглежда безграничния характер на криптовалутите. 

Освен това обменът на информация за данъкоплатците от страна на междунационалните данъчни администрации ще трябва да включва информация за крипто активите. Въпреки това политиката призовава и за „опростено данъчно третиране“ за по-малките сделки.

Блокчейн технологията се прокарва и като инструмент за събиране на данъци, като се определя потенциалът на технологията за „автоматизиране на събирането на данъци, ограничаване на корупцията и по-добро идентифициране на собствеността върху материални и нематериални активи, което позволява по-добро данъчно облагане на мобилните данъкоплатци“, се посочва в съобщението на Европейския парламент.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Комисията е призована да въведе блокчейн технологията в програмите за данъчно облагане. Тя също така насърчава държавите – членки на ЕС, да реформират своите данъчни органи.

Досието беше прието на пленарната сесия на Парламента с огромно мнозинство от 566 гласа „за“, 7 гласа „против“ и 47 гласа „въздържал се“. Водеща в доклада е евродепутатът Лидия Перейра, член на дясноцентристката Европейска народна партия в Парламента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Блокчейн Новини

Alibaba интегрира блокчейн с помощта на Avalanche (AVAX)

Подразделението на китайския гигант в областта на електронната търговия Alibaba, Alibaba Cloud, обяви интеграция с блокчейнът на Avalanche (AVAX), за да захрани инициативите на компанията за нод като услуга (NaaS). 

декември 4, 2022 12:46 1 мин. четене

Биткойн е единственото комодити – твърди главата на CFTC

Председателят на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) твърди, че само един крипто актив на пазара се счита за стока.

декември 3, 2022 12:25 1 мин. четене

Етериум: Най-голямата банка в Русия интегрира блокчейн

Сбербанк, най-голямата банка в Русия обяви, че нейната блокчейн платформа ще бъде съвместима с Етериум (ETH).

декември 2, 2022 20:32 1 мин. четене

Италия ще регулира печалбите от криптовалути с 26% данък

От 2023 г. с нов закон Италия ще наложи данък върху капиталовите печалби от криптовалути, а данъкоплатците ще имат възможност да декларират стойността на активите си

декември 1, 2022 23:01 1 мин. четене