НАЧАЛО Регулации

ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

октомври 4, 2022 22:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

Европейският парламент гласува в подкрепа на решение, което представлява значителна крачка за блокчейн пространството. 

Резолюцията се бори както с укриването на данъци чрез крипто активи, така и с рационализирането на правилата за тяхното данъчно облагане.

Това решение се опитва да определи какво прави едно събитие облагаемо с данък и предполага, че конвертирането от крипто във фиатна валута е най-реалистичният вариант. 

Европейската комисия все още не е определила ясно това и други възможни облагаеми събития и разглежда безграничния характер на криптовалутите. 

Освен това обменът на информация за данъкоплатците от страна на междунационалните данъчни администрации ще трябва да включва информация за крипто активите. Въпреки това политиката призовава и за “опростено данъчно третиране” за по-малките сделки.

Блокчейн технологията се прокарва и като инструмент за събиране на данъци, като се определя потенциалът на технологията за “автоматизиране на събирането на данъци, ограничаване на корупцията и по-добро идентифициране на собствеността върху материални и нематериални активи, което позволява по-добро данъчно облагане на мобилните данъкоплатци”, се посочва в съобщението на Европейския парламент.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Комисията е призована да въведе блокчейн технологията в програмите за данъчно облагане. Тя също така насърчава държавите – членки на ЕС, да реформират своите данъчни органи.

Досието беше прието на пленарната сесия на Парламента с огромно мнозинство от 566 гласа “за”, 7 гласа “против” и 47 гласа “въздържал се”. Водеща в доклада е евродепутатът Лидия Перейра, член на дясноцентристката Европейска народна партия в Парламента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Биткойн представи версия 25.0: Подобрена производителност и нови функции

Наскоро основният софтуер на Биткойн (Bitcoin Core) пусна версия 25.0, която въвежда редица подобрения, поправки на грешки и оптимизации на производителността, както и актуализирани преводи.

май 30, 2023 13:58 2 мин. четене

Използването на Биткойн в Бали може да ви вкара в затвора

Използването на криптовалути в момента е широко разпространено, като множество правителства по света приемат дигиталните активи.

май 29, 2023 13:32 2 мин. четене

Г-7 обръщат внимание на регулирането на изкуствения интелект

Държавните служители служители на Г-7 ще се съберат в Япония на 30 май за среща, на която ще бъдат разгледани предизвикателствата, свързани с AI генеративните инструменти, като ChatGPT.

май 29, 2023 12:00 1 мин. четене

Азиатски регулатор прекрати дейността на голяма крипто борса

Комисията по ценните книжа (SC) на Малайзия нареди на Huobi Global Limited да прекрати дейността си в страната поради нерегистрираната си дейност като крипто борса.

май 23, 2023 15:14 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.