НАЧАЛО Регулации

ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

04.10.2022 22:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане

Европейският парламент гласува в подкрепа на решение, което представлява значителна крачка за блокчейн пространството. 

Резолюцията се бори както с укриването на данъци чрез крипто активи, така и с рационализирането на правилата за тяхното данъчно облагане.

Това решение се опитва да определи какво прави едно събитие облагаемо с данък и предполага, че конвертирането от крипто във фиатна валута е най-реалистичният вариант. 

Европейската комисия все още не е определила ясно това и други възможни облагаеми събития и разглежда безграничния характер на криптовалутите. 

Освен това обменът на информация за данъкоплатците от страна на междунационалните данъчни администрации ще трябва да включва информация за крипто активите. Въпреки това политиката призовава и за “опростено данъчно третиране” за по-малките сделки.

Блокчейн технологията се прокарва и като инструмент за събиране на данъци, като се определя потенциалът на технологията за “автоматизиране на събирането на данъци, ограничаване на корупцията и по-добро идентифициране на собствеността върху материални и нематериални активи, което позволява по-добро данъчно облагане на мобилните данъкоплатци”, се посочва в съобщението на Европейския парламент.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Комисията е призована да въведе блокчейн технологията в програмите за данъчно облагане. Тя също така насърчава държавите – членки на ЕС, да реформират своите данъчни органи.

Досието беше прието на пленарната сесия на Парламента с огромно мнозинство от 566 гласа “за”, 7 гласа “против” и 47 гласа “въздържал се”. Водеща в доклада е евродепутатът Лидия Перейра, член на дясноцентристката Европейска народна партия в Парламента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Прогресът на крипто през последните години в очите на основателя на Етериум

Бутерин наскоро направи някои коментари по отношение на еволюцията на криптовалутите от 2018-2019 г. досега.

20.06.2024 21:30 1 мин. четене

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Южна Корея затяга мерките за крипто борсите

Южна Корея може да повлияе на множество криптовалути с новите си разпоредби за дигиталните активи.

19.06.2024 12:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.