Home

ЕЦБ засилва плановете си за дигиталното евро – крипто общността негодува

20.02.2024 21:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ засилва плановете си за дигиталното евро – крипто общността негодува

Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро представи предложението си за въвеждане на дигитално евро, което има за цел да рационализира и хармонизира дигиталните транзакции в Европа, както онлайн, така и офлайн.

Тази инициатива, както е представена във видеоклип, споделен от ЕЦБ, има за цел не само да опрости плащанията, но и да създаде нови възможности за предприятията, занимаващи се с обработка на плащания. От ЕЦБ подчертаха и потенциалните предимства на дигиталното евро за компаниите, обработващи плащания, като предположиха, че то може да насърчи по-сплотена и ефективна платежна екосистема в Европа.

ЕЦБ очерта различни предимства на дигиталното евро, особено за европейските доставчици на услуги. В него се посочва, че банките и финансовите институции биха могли да извлекат значителни ползи от това развитие.

Очаква се дигиталното евро да направи революция в бизнес средата, като:

  • Да позволи на доставчиците на платежни услуги да разпространяват дигиталното евро и да действат като основен интерфейс за потребителите.
  • Въвеждане на прозрачен модел за компенсиране на тези доставчици, както и мерки за осигуряване на финансова стабилност.
  • Стандартизиране на платежните протоколи в цялата еврозона, което ще позволи на доставчиците на услуги да разширяват безпроблемно дейността си в целия регион.

Тази стратегическа маневра е на път да подкрепи европейската икономика чрез опростяване на процедурите за плащане и повишаване на конкурентоспособността на европейските доставчици на услуги. Въпреки оптимистичната позиция на ЕЦБ обаче съобщението се сблъска със скептицизъм от страна на криптовалутната общност.

Критиците твърдят, че дигиталното евро означава ненужна централизация в епоха, в която съществуващите дигитални платежни услуги вече са ефективни.

Изразени бяха опасения относно потенциала на дигиталното евро да задуши иновациите и по-широките последици от засиленото влияние на централните банки върху дигиталните валути. Преобладаващите настроения сред скептиците поставят под въпрос необходимостта от тази инициатива на пазар, който цени децентрализацията и автономността.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.