НАЧАЛО Други

Глобалната търговска война става все по-интензивна

16.05.2024 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалната търговска война става все по-интензивна

На фона на опасенията за лихвените проценти се появи друг икономически риск: ескалация на световната търговска война.

Китай увеличава износа си на евтини слънчеви панели, батерии за електрически превозни средства, полупроводници и други продукти. В отговор САЩ повишиха митата върху китайски стоки на стойност $18 милиарда, като се съсредоточиха върху сектори, в които президентът Байдън инвестира много, като електромобили, чиста енергия и полупроводници.

Новите мита включват утрояване на митата върху алуминия и стоманата до 25%, удвояване на митата върху полупроводниците до 2025 г., четирикратно увеличаване на митата върху електромобилите до 100 % и удвояване на митата върху слънчевите батерии.

Тези тарифи, които по същество са данъци върху чуждестранните стоки, се увеличават и върху крановете за кораби и някои медицински продукти, като за 2026 г. са предвидени допълнителни увеличения върху батериите за неелектрически превозни средства и критични минерали като графит. Целта е да се даде време на компаниите да адаптират веригите си за доставки и да се стимулира вътрешното производство в САЩ.

Анализаторите смятат, че това е част от дългосрочна търговска война, която може да доведе до повишаване на цените и да наруши функционирането на пазарите. Нарастващото напрежение между САЩ и Китай, Ковид пандемията и нахлуването на Русия в Украйна вече предизвикаха преоценка на глобализацията, като компаниите дават приоритет на устойчивостта на веригата за доставки пред ефективността. Правителствата вече използват индустриални политики и търговски ограничения, за да подкрепят националните индустрии.

Икономистът Марко Папич от Clocktower Group предполага, че дългосрочните инфлационни очаквания трябва да бъдат коригирани на по-високо равнище, като понастоящем те са закотвени на 2.5%. Ричард Бърнстейн, главен информационен директор в RBA, съветва да се пренасочат инвестициите от акции на мегакомпании към американски промишлени компании с малка и средна капитализация, които могат да се възползват от намалената конкуренция поради търговските ограничения.

В световен мащаб други държави също реагират на рязкото нарастване на износа на Китай. Европейският съюз планира мита върху китайските електромобили, Бразилия възстановява митата върху вноса на електромобили, а Индия наложи мита върху китайската стомана. Политиците са обезпокоени от свръхкапацитета на Китай в критични сектори и от въздействието му върху техните икономики.

Китай, от своя страна, може да предприеме предпазливи ответни мерки, тъй като съживява икономиката си, като потенциално може да проверява американските и европейските компании, които оперират там, или да ограничи достъпа до важни минерали. Този променящ се търговски пейзаж предполага преминаване от дезинфлацията в миналото към фаза на глобализация, характеризираща се с по-високи разходи и по-протекционистични политики.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.