НАЧАЛО Регулации

ЕЦБ коментира рисковете на стабилните монети и децентрализираните финанси (DeFi)

юли 11, 2022 21:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ коментира рисковете на стабилните монети и децентрализираните финанси (DeFi)

В бюлетин от 11 юли от ЕЦБ разглеждат финансовите рискове в екосистемата на криптовалутите.

Авторите Александара Борн и Йосеп Вендрел Симон разглеждат секторите на индустрията, които напоследък се оказаха особено нестабилни, като най-забележителните сред тях са децентрализираните финанси (DeFi) и стабилните монети. 

В бюлетина се отбелязва, че екосистемата е станала значително по-комплексна с добавянето на много нови проекти и функционалности, което заедно с нарастващият институционален интерес, създава взаимовръзки с традиционната финансова система. Споменава се, че срив на някоя от най-големите стабилни монети може да пренесе риск към финансовата система при положение, че крипто пазарът стане достатъчно голям.

Стабилните монети също така “не са адекватни като практическо средство за разплащане”, се казва в доклада, като авторите упрекват скоростта и цената на транзакциите. В доклада се отбелязва, че навлизането на стабилните монети в региона е ограничено, като се има предвид, че европейските доставчици на платежни услуги досега не са били много активни на пазарите на стабилни монети.

Макар от ЕЦБ да призовават за регулации и надзор спешно, също така посочиха, че към момента екосистемата не представлява риск за финансовата стабилност на еврозоната. MiCA се посочва като стъпка в правилната посока.  

Авторите коментираха и DeFi сферата, като посочиха, че тя страда от много от проблемите на традиционната финансова индустрия, но това, което я различава действа като катализатор за тези проблеми.

… някои особености, като например начинът, по който се държат активите, начинът, по който се създава доверие и начинът, по който се управлява системата, я отличават от традиционните финанси. В много отношения DeFi е обект на същите уязвимости като традиционните финанси, включително тези, причинени от прекомерния ливъридж и поемането на риск, несъответствия в ликвидността и взаимосвързаността. Неговата нова технология и метод на предоставяне на услуги обаче могат да засилят някои уязвимости и да доведат до допълнителни специфични рискове.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Г20 ще представи глобална крипто регулация през октомври


Макар бюлетинът да посочва проблеми, които многократно са били дискутирани от регулатори, той успява да разгледа проблемите, които представя, обективно и нюансирано, което е обещаващ признак за бъдещето на регулациите в Европа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Ню Йорк забранява добива на Биткойн

Кати Хочул, губернаторът на Ню Йорк е подписала законопроект за ограничаване на добива на Биткойн (BTC) в щата.

ноември 24, 2022 21:52 1 мин. четене

Hex Trust получи лиценз да оперира в Дубай

Попечителят на дигитални активи Hex Trust получи лиценз за минимален жизнеспособен продукт (MVP) от Регулаторния орган за виртуални активи на Дубай (VARA) на 24 ноември, според прессъобщение на компанията.

ноември 24, 2022 17:18 1 мин. четене

Биткойн: Русия предлага ново законодателство за миньорите

Нов законопроект, внесен в Държавната дума (парламента на Русия), ще даде на крипто миньорите в страната два варианта за продажба на добитите от тях монети. 

ноември 21, 2022 13:11 1 мин. четене

Виталик Бутерин с критики към регулаторния подход на Сингапур

Опитът на Сингапур да регулира криптовалутите може да се окаже неуспешен като се има предвид скептичният ѝ подход към този клас активи.

ноември 21, 2022 11:04 1 мин. четене