НАЧАЛО Други

Дори държавните компании не могат да се спасят от имотната криза в Китай

13.05.2024 0:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дори държавните компании не могат да се спасят от имотната криза в Китай

Състоянието на сектора на имотите в Китай е подложено на интензивно наблюдение, като един основен играч, China Vanke, се очертава като решаващ индикатор за здравето на индустрията.

Vanke, виден строителен предприемач в Южен Китай, успя да се справи със спада на имотите досега, но неговите предизвикателства подчертават по-широките опасения относно стабилността на сектора.

Въпреки избягването на фалит досега, Vanke е изправена пред значителен натиск, отразен в затруднението, наблюдавано в цените на облигациите и представянето на акциите. Доларовите облигации на компанията претърпяха рязък спад, като една с падеж през 2027 г. се търгува на около 48 цента за долар. По същия начин акциите на фирмата, регистрирани в Хонконг, се сринаха с две трети през последната година.

Анализаторите гледат на Vanke като на водеща в траекторията на пазара на имоти поради значителното му присъствие и частична държавна собственост. Въпреки че не са пряко държавна собственост, около една трета от акциите на Vanke се държат от Shenzhen Metro, държавно дружество. Тази връзка предполага, че Vanke може да бъде сред първите, които ще получат държавна подкрепа, ако се счете за необходимо за стабилизиране на пазара.

Предизвикателствата пред сектора на имотите се засилиха, като много компании изпаднаха в неплатежоспособност по облигации и милиони домове останаха недовършени. Въпреки че Vanke се опита да успокои инвеститорите, неотдавнашното му понижение от агенциите за кредитен рейтинг и продължаващите опасения за ликвидността подхраниха скептицизма относно перспективите му.

Усилията на компанията за справяне с проблемите с ликвидността включват осигуряване на ново финансиране и обявяване на активи за продажба. Въпреки тези мерки продажбите на Vanke продължават да намаляват, отразявайки по-широките пазарни тенденции.

Гледайки напред, способността на Vanke да изплати предстоящите си облигационни задължения, включително облигация на стойност $600 милиона с падеж през юни, остава фокусна точка за инвеститорите. Докато някои смятат, че компанията може да управлява краткосрочния си дълг, остават въпроси относно дългосрочната й финансова стабилност на фона на продължителната имотна криза.

Проблемите на Vanke капсулират по-широките предизвикателства, пред които е изправен секторът на недвижимите имоти в Китай, като несигурността продължава на фона на усилията за преодоляване на продължителен спад. Докато заинтересованите страни наблюдават развитието, траекторията на Vanke ще предложи ценна информация за устойчивостта на сектора и перспективите за възстановяване.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.